Наука

Наука

НачалоНаука и технологииОщеШведски генетик получи Нобелова награда за медицина

Тя се присъжда за неговите открития, свързани с изследванията на геноми на изчезналите човекоподобни. Специалистът по еволюционна генетика, чийто баща също е нобелист, е известен с разработения от него метод за анализиране на древна ДНК.

Наука

В Прага откриха каменен кръг, по-стар от Стоунхендж

В Прага е открит мистериозен каменен кръг, за който учените смятат, че е по-стар от Стоунхендж и пирамидите, построени преди около 7000 години, съобщава Artnet. Все още не е ясно с каква цел е бил направен кръгът в древността.

26.09.2022
Наука

Откриха нов минерал на Луната

Китайски учени са открили неизвестен досега минерал в проби от лунната почва, доставени на Земята от космическия кораб „Чанг-5”. Това съобщи Китайската национална телевизия, цитирайки Китайската национална космическа администрация.

Наука

НАСА разпространи кадри на мъглявината Тарантула

НАСА разпространи кадри на мъглявината Тарантула, заснети от телескопа Джеймс Уеб.

Наука

Китай прибави научна лаборатория към космическата си станция

Китай прибави лаборатория към постоянната си космическа станция в понеделник и се доближава до завършването на конструкцията й в следващите месеци, съобщи Асошиейтед прес.

25.07.2022
Наука

НАСА представи първата снимка на телескопа "Джеймс Уеб", която разкрива най-далечните, изследвани досега, кътчета на Вселената

НАСА разпространи първата инфрачервена снимка на своя нов телескоп "Джеймс Уеб", която разкрива най-далечните, изследвани досега, кътчета на Вселената, и показва първите галактики, формирали се малко след Големия взрив преди повече от 13,8 милиарда години, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Наука

Вторият кавалер на Националната награда „13 века България“ за млад талант в съвременното изкуство и наука е д-р Ивалина Трендафилова

Химикът д-р Ивалина Трендафилова, която стана вторият кавалер на Националната награда „13 века България“ за млади таланти в съвременното изкуство и наука, прави втората си постдокторантска специализация в университета в Намюр в Белгия по програма BEWARE, съобщиха от Националния дарителски фонд „13 века България“.

Наука

В Аржентина откриха останки на неизвестен досега динозавър, подобен на Тиранозавър рекс

В Аржентина откриха останки на месояден динозавър с огромна глава и къси горни крайници, съобщи Ройтерс. Находката дава възможност за изучаване на еволюцията на някои от най-големите динозаври хищници, включително и любопитната тенденция крайниците им да се скъсяват.

Наука

Астрономи откриха миниатюрна галактика с една звезда в центъра на Млечния път

Астрономи са открили в центъра на Млечния път странен обект, наподобяващ миниатюрна спирална галактика, която кръжи около една масивна звезда, пише "Сайънс алърт", позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър астронъми".

22.06.2022
Наука

НАСА създава екип от учени за изследване на НЛО

НАСА планира да събере екип от учени, които да изследват "неидентифицирани въздушни феномени", наричани обикновено НЛО, което демонстрира сериозността, с която американското правителство се отнася към въпроса, съобщи Ройтерс.

Наука

Земята очаква метеоритна буря с хиляди метеори на час

Много силен метеоритен дъжд, с няколко хиляди метеора, прелитащи на час, очаква жителите на Земята на 31 май, съобщи кримският астроном Александър Якушечкин пред медиите.

30.05.2022
Наука

Астрономи откриха екзопланета в близост до обитаемата зона на своята звезда

Астрономи откриха екзопланета, която се намира близо до обитаемата зона на своята звезда - червено джудже на около 36,5 светлинни години от Земята, съобщи Сайънс алърт, позовавайки се на публикация в електронния архив за научни статии arXiv.

30.05.2022
Наука

Днес отбелязваме световния ден на метрологията

Световният ден на метрологията - 20 май, отбелязва годишнината от подписването на Конвенцията за метъра през 1875 г. от представители на седемнадесет държави.

20.05.2022
Наука

Премиерът Кирил Петков връчи наградата "Питагор" за млад учен в областта на науките за живота и медицината на д-р Мерилин Ал Шариф

Министър-председателят Кирил Петков връчи тази вечер на официална церемония наградата "Питагор" за млад учен в областта на науките за живота и медицината на д-р Мерилин Ал Шариф от Института по микробиология на БАН.

20.05.2022
Наука

Учени създадоха ензим за бързо разграждане на пластмасови отпадъци

Учени от университета на Тексас, САЩ, са модифицирали естествен ензим, способен да разгражда опасни за околната среда пластмаси до мономери за часове, съобщава сайтът Физ.орг.

Наука

Учени създадоха изкуствено сърце от акрил и стволови клетки

Американски учени от Бостънския университет са разработил миниатюрно копие на човешко сърце, способно да бие като истинско, пише сп. "Сайънс адвансис".

27.04.2022
Наука

Археолози откриха най-големия подземен град в света

Археолози са разкрили най-големия подземен град в света. Той се намира в Турция.

26.04.2022
Наука

Лекарство за астма блокира ключов протеин на новия коронавирус

Лекарство за лечение на астма и алергии се свързва и може да блокира ключов протеин, произвеждан от вируса SARS-CoV-2, с което се намалява размножаването на новия коронавирус в човешките имунни клетки, установиха учени от Индийския научен институт, цитирани от "МедикълЕкспрес".

26.04.2022
Наука

Астрономи откриха най-отдалечената от Слънчевата система галактика

Над 1200 часа експертите наблюдавали небето през четири телескопа, за да намерят "HD1" - светещ обект, чийто "червен цвят изненадващо отговаря на характеристиките на галактика, разположена на 13,5 милиарда години", обяснява нейният откривател Юичи Харикане от Кралското астрономическо общество.

Наука

Нова микологична лаборатория се открива в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН

Официалното откриване на специализираната микологична лаборатория ще се състои на 12 април, от 11:00 часа., в сградата на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН (ИБЕИ-БАН) на ул. "Акад. Г. Бончев", блок 23, на третия етаж. Това съобщиха от ИБЕИ-БАН.