Наука

Наука

Учени от десетки страни разработват във Франция реактор, който да произвежда чиста енергия като Слънцето

Експерименталният термоядрен реактор ще е като гигантска пещ

31.01.2024
Наука

Международният ден на образованието се отбелязва днес

Международният ден на образованието е днес. Инициативата се отбелязва от 2019 г. с резолюция на Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН) от 3 декември 2018 г., за да се подчертае важността от осигуряването на достъп до качествено образование за всички хора.

24.01.2024
Наука

Фармацевтичната компания "Байонтек" започва трета фаза на клинично изпитване на медикамент срещу рак на гърдата

Фармацевтичната компания "Байонтек" (BioNTech) и партньорската й компания "Дуалити байолъджикс" (Duality Biologics) обяви начало на трета фаза на клинично проучване на медикамент срещу един от видовете рак на гърдата, съобщи Ройтерс.

23.01.2024
Наука

Разработка в областта на изкуствения интелект ще представи изследователският институт INSAIT

Най-новата разработка в областта на изкуствения интелект на изследователския институт INSAIT към Софийския университет ще бъде представена днес, на събитието ще присъства премиерът Николай Денков, съобщиха от правителствената пресслужба.

15.01.2024
Наука

Учени откриха протеин против стареене, който блокира клетките, предизвикващи рак и Алцхаймер

Учени откриха протеин, който блокира образуването на „зомбирани“ клетки и забавя процеса на стареене, съобщава Мейл онлайн.

Наука

Институтът GATE открива днес новата си високотехнологична сграда в София

Институтът "Големи данни в полза на интелигентно общество" (GATE) към Софийския университет "Св. Климент Охридски" открива новата си високотехнологична сграда със специално събитие, което ще се състои днес под надслов "Up to GATE. Technology, Big Data & Beyond. Open Up for Innovation". Това съобщиха организаторите.

Наука

Слънчево изригване причини полярно сияние в небето над България

Небето над България бе озарено от полярно сияние в неделя. Необичайната гледка на оцветения в червено небосклон предизвика интереса и множество въпроси, както и множество публикации в социалните мрежи.

Наука

Разработвана от "Бионтех" ваксина срещу рак успява да спре растежа на тумора

Турските учени Угур Шахин и Йозлем Тюреджи, съоснователи на компанията "Бионтех" (BioNTech), която се прочу с ваксината си срещу ковид по време на пандемията от COVID-19, обявиха, че разработваната от тях ваксина срещу рак е успяла да спре растежа на тумора и да намали размера му при първоначалните тестове, съобщи "Хюриет дейли нюз".

26.10.2023
Наука

Удивително добре запазен папирус с дължина между 13 и 15 метра е сред откритията в некропол от Новото царство на Древен Египет

Папирусът, който съдържа текстове от “Книга на мъртвите”, ще бъде изложен в Големия египетски музей до пирамидите в Гиза, чието откриване се очаква.

16.10.2023
Наука

Клаудия Голдин е носителката на Нобеловата награда за икономика

"Американската икономистка и историчка получава Нобеловата награда за това, че подобри разбирането ни за резултатите на пазара на труда на жените", съобщи в понеделник Кралската шведска академия на науките, предаде Ройтерс.

Наука

Новият образователен портал "География на България", разработен от Националния геоинформационен център, е открит за обучения

От днес започва да функционира нов, модерен и свободен за ползване образователен портал "География на България" в помощ на учители, ученици и на всички хора с изследователски дух, съобщиха за БТА от Националния институт по геофизика, геодезия и география при Българската академия на науките (НИГГГ-БАН).

15.09.2023
Наука

Вкаменелости на повече от 83 млн. години са открити от учени от Националния природонаучен музей при БАН

Кости от едри влечуги, зъби на крокодили, може би първият зъб от динозавър, намерен в находището, както и костни фрагменти, принадлежащи вероятно на земноводни, са сред откритията на палеонтолозите от Националния природонаучен музей при БАН това лято.

14.08.2023
Наука

Американски учени са повторили успешно революционен експеримент за овладяване на ядрения синтез за производство на енергия

чени от САЩ са постигнали положителен енергиен баланс при реакция на ядрен синтез за втори път от декември насам, обяви в неделя Националната лаборатория „Лорънс Ливърмор“ в съобщение, цитирано от Ройтерс.

Наука

Учените разкриха произхода на т.нар. гравитационна дупка в Индийския океан

Учените разкриха произхода на т.нар. гравитационна дупка в Индийския океан, съобщи "Дейли мейл". Това не е физическа дупка, а място в океана, където гравитацията се усеща по-слабо. Това означава, че нивото на водата е около 103,6 м по-ниско от това в околните райони.

13.07.2023
Наука

Учените разкриха произхода на т.нар. гравитационна дупка в Индийския океан

Учените разкриха произхода на т.нар. гравитационна дупка в Индийския океан, съобщи "Дейли мейл". Това не е физическа дупка, а място в океана, където гравитацията се усеща по-слабо. Това означава, че нивото на водата е около 103,6 м по-ниско от това в околните райони.

13.07.2023
Наука

Учени изолираха протеин, който стимулира мозъка на възрастни маймуни и може да помогне при хора с деменция

Еднократна инжекция с протеин, наречен „клото“ (klotho), повишава когнитивните функции при възрастни маймуни и може да доведе до пробив в борбата със старческа деменция при хората, установи проучване, цитирано от МейлОнлайн.

Наука

Телескопът "Джеймс Уеб" регистрира галактически дим в далечната вселена

Телескопът "Джеймс Уеб" регистрира в далечната вселена сложни органични молекули, каквито обикновено се образуват при дим и мъгла, съобщи Ню атлас.

Наука

Най-старият надпис на кирилица в света е от 921 г. и е открит в скален манастир край Крепча

Високо над автомобилния път край село Крепча е издълбан скален манастир. Основан още през IX-X век, това е една от най-ранните скални обители на територията на България. Открит е от бащата на българската археология Карел Шкорпил в началото на XX в., но и до ден днешен не е разбулил всичките си тайни.

25.05.2023
Наука

Вкаменелости на праисторическо морско чудовище са открити в подножието на връх Еверест

Китайски учени откриха фосили на ихтиозавър от рода „хималаизавър“ - праисторически дълбоководен хищник, на около 4000 м над морското равнище в Хималаите, предаде Синхуа.

23.05.2023
Наука

Скоро може да има прототип на натриево-йонни батерии

Ако не е спазена подредбата на литиевите клетки в батериите, може да има нежелани реакции, според проф. д-р Радостина Стоянова от БАН

22.05.2023