Наука

Наука

Днес отбелязваме световния ден на метрологията

Световният ден на метрологията - 20 май, отбелязва годишнината от подписването на Конвенцията за метъра през 1875 г. от представители на седемнадесет държави.

20.05.2022
Наука

Премиерът Кирил Петков връчи наградата "Питагор" за млад учен в областта на науките за живота и медицината на д-р Мерилин Ал Шариф

Министър-председателят Кирил Петков връчи тази вечер на официална церемония наградата "Питагор" за млад учен в областта на науките за живота и медицината на д-р Мерилин Ал Шариф от Института по микробиология на БАН.

20.05.2022
Наука

Учени създадоха ензим за бързо разграждане на пластмасови отпадъци

Учени от университета на Тексас, САЩ, са модифицирали естествен ензим, способен да разгражда опасни за околната среда пластмаси до мономери за часове, съобщава сайтът Физ.орг.

Наука

Учени създадоха изкуствено сърце от акрил и стволови клетки

Американски учени от Бостънския университет са разработил миниатюрно копие на човешко сърце, способно да бие като истинско, пише сп. "Сайънс адвансис".

27.04.2022
Наука

Археолози откриха най-големия подземен град в света

Археолози са разкрили най-големия подземен град в света. Той се намира в Турция.

26.04.2022
Наука

Лекарство за астма блокира ключов протеин на новия коронавирус

Лекарство за лечение на астма и алергии се свързва и може да блокира ключов протеин, произвеждан от вируса SARS-CoV-2, с което се намалява размножаването на новия коронавирус в човешките имунни клетки, установиха учени от Индийския научен институт, цитирани от "МедикълЕкспрес".

26.04.2022
Наука

Астрономи откриха най-отдалечената от Слънчевата система галактика

Над 1200 часа експертите наблюдавали небето през четири телескопа, за да намерят "HD1" - светещ обект, чийто "червен цвят изненадващо отговаря на характеристиките на галактика, разположена на 13,5 милиарда години", обяснява нейният откривател Юичи Харикане от Кралското астрономическо общество.

Наука

Нова микологична лаборатория се открива в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН

Официалното откриване на специализираната микологична лаборатория ще се състои на 12 април, от 11:00 часа., в сградата на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН (ИБЕИ-БАН) на ул. "Акад. Г. Бончев", блок 23, на третия етаж. Това съобщиха от ИБЕИ-БАН.

Наука

Български учени изследваха миграцията на застрашени хищни птици в Египет

На птиците и на знанията за тях е посветено едно много интересно събитие Национална олимпиада по орнитология, която ще се проведе съвсем скоро.

Наука

Стотици нови видове бозайници чакат да бъдат открити

Бозайниците са смятани за един от най-добре изучените класове животни на Земята. Ново изследване обаче показва, че в дивата природа вероятно има още стотици видове, които не са описани в нито един каталог, съобщи "Сайънс дейли", позовавайки се на публикация в сп. "Протоколи на Американската академия на науките".

30.03.2022
Наука

Учени изследват противовирусните свойства на растението Graptopetalum paraguayense

Противовирусните свойства на декоративното растение Graptopetalum paraguayense изследват учени от пет научни организации. Растението е сухоустойчиво, от семейството Crassulaceae, което се отглежда като декоративно стайно цвете в умерените климатични райони, съобщи пресцентърът на Българската академия на науките (БАН).

15.02.2022
Наука

Д-р Георги Анчев от БАН участва в ново откритие в Европейската организация за ядрени изследвания - ЦЕРН

Д-р Георги Анчев oт Института за ядрени изследвания и ядрена енергерика на БАН (ИЯИЯЕ-БАН) участва в ново откритие в Европейската организация за ядрени изследвания - ЦЕРН, в Женева, Швейцария, което е за първото експериментално наблюдение на одерони.

Наука

Откриха мини-Нептуни, които се превръщат в супер-Земи

Мини-Нептуните са често срещан вид екзопланети, които обикалят близо до своите звезди. Подобно на Нептун от нашата Слънчева система, те са съставени предимно от водород и хелий, но имат по-плътна атмосфера.

Наука

Българските антрактици изследват промените в кожата под въздействието на климата в Антарктида

На българската антарктическа база "Св. Климент Охридски" се изпълнява научният проект "Промени в кожната микрофлора под въздействието на антарктическия климат" на доц. Развигор Дърленски.

Наука

Нов шрифт за деца се създаде в България

Ключов елемент за четенето при децата е типографията на книгата, защото тя влияе върху ергономията на четенето. Важно е да се осигури максимална разпознаваемост на символите. В англоезичния свят още от миналия век се работи по направата на нови шрифтове, в България темата се дискутира последните 15 години.

Наука

В Луксор археолози откриха двойка сфинксове

Фрагменти от колосална двойка варовикови сфинксове бяха открити в древноегипетския храм на Аменхотеп III в западен Луксор, съобщава БГНЕС.

27.01.2022
Наука

В Силистра откриха мястото, където е поставен първият камък на Дуросторум

Откритията изясняват детайли от фортификацията на селището по време на Римската империя

27.01.2022
Наука

Китайски учени от Ухан предупреждават за нов вирус

Китайски учени от лабораторията в Ухан обявиха нова опасност от проникване на коронавирус в човешката популация, съобщава АФП. Става въпрос за вируса NeoCoV, който наскоро беше открит в Южна Африка.

27.01.2022
Наука

Българските орнитолози са допринесли за изучаването на птиците в 68 държави по света за 277 години

Българските орнитолози са допринесли за изучаването на птиците в 68 държави и територии по целия свят за 277 години. От нашата страна са описани общо 40 нови таксона на птици

27.01.2022
Наука

Научната програма на Антарктида започва с пристигането на втората група наши полярници

Научната програма на Антарктида започва с пристигането на втората група наши полярници на Ледения континент, съобщи днес ръководителят на Български антарктически институт (БАИ) и на българските експедиции проф. Христо Пимпирев.

24.01.2022