Наука

Наука

Най-старият надпис на кирилица в света е от 921 г. и е открит в скален манастир край Крепча

Високо над автомобилния път край село Крепча е издълбан скален манастир. Основан още през IX-X век, това е една от най-ранните скални обители на територията на България. Открит е от бащата на българската археология Карел Шкорпил в началото на XX в., но и до ден днешен не е разбулил всичките си тайни.

25.05.2023
Наука

Вкаменелости на праисторическо морско чудовище са открити в подножието на връх Еверест

Китайски учени откриха фосили на ихтиозавър от рода „хималаизавър“ - праисторически дълбоководен хищник, на около 4000 м над морското равнище в Хималаите, предаде Синхуа.

23.05.2023
Наука

Скоро може да има прототип на натриево-йонни батерии

Ако не е спазена подредбата на литиевите клетки в батериите, може да има нежелани реакции, според проф. д-р Радостина Стоянова от БАН

22.05.2023
Наука

Китайски астрономи променят представата за спиралната структура на Млечния път

Китайски астрономи наскоро промениха представата ни за спиралната структура на Млечния път. Те установиха, че той прилича по-скоро на обикновена галактика с множество ръкави, отколкото на специална галактика с четири спирални ръкава, простиращи се от вътрешните до външните ѝ части, предаде Синхуа.

18.05.2023
Наука

Астрономи откриха най-голямата космическа експлозия, наблюдавана някога

Астрономи оповестиха откриването на "най-голямата" космическа експлозия, наблюдавана някога - кълбо от енергия, 100 пъти по-голямо от нашата Слънчева система, възпламенило се внезапно преди три години, съобщават Франс прес и Пи Ей мидиа/ДПА, позовавайки се на публикация в месечното издание на Кралското астрономическо дружество.

Наука

Пеещите гърбати китове реагират на шума на вятъра, но не и на лодките

Австралийски изследователи са установили, че гърбатите китове пеят по-силно, когато вятърът е силен, но не реагират по същия начин на двигателите на лодките, съобщи Юрикалърт.

Наука

Учени разкриха причината за виденията в състояние на клинична смърт

Американски невролози установиха, че предсмъртните видения на хора в състояние на клинична смърт се дължат на факта, че по това време мозъкът им преминава в специално състояние, много близко по характеристики до съзнанието.

Наука

Шампионите на Националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee и Spelling Bee JUNIOR-2023 са от Кюстендил и София

Финалният кръг на Националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee и Spelling Bee JUNIOR се състоя на 22 и 23 април в Американския колеж в София. В събота се състезаваха учениците до седми клас, а в неделя - до четвърти клас, съобщиха днес организаторите от фондацията "Корпус за образование и развитие - КОРПлюС".

27.04.2023
Наука

Нови разработки на Българската академия на науките, готови да се превърнат в успешен бизнес, показва събитието “Наука за бизнес”

Нови разработки на Българската академия на науките (БАН), готови да се превърнат в успешен бизнес или да му помогнат в оптимизацията на процеси, ще представи събитието “Наука за бизнес”. Това информират от БАН на своята интернет страница.

27.04.2023
Наука

Изследване потвърди, че викингите са били в Америка 500 години преди Христофор Колумб

Изследване потвърди, че викингите са били в Америка 500 години преди Христофор Колумб, съобщи сайтът на "Дейли мейл", позовавайки се на научно изследване на Исландския университет.

19.04.2023
Наука

Общо 13 са пълните шестици на Националното състезание по химия и опазване на околната среда

Общо 13 участници получиха пълни шестици на XXIV Национално състезание по химия и опазване на околната среда, което се състоя в Средното училище (СУ) "Неофит Рилски" в Банско. Отличните оценки им дават право да кандидатстват с тях във висши училища, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

19.04.2023
Наука

Нови специалности ще могат да бъдат изучавани в професионалните гимназии от следващата учебна година

Нови специалности ще имат възможност да изучават учениците в професионалните гимназии и паралелки от следващата учебна година. Предложеният държавен план-прием предвижда на национално ниво да бъдат разкрити такива в София, Пловдив и Мадан, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Наука

Открит е старобългарски надпис от времето на цар Симеон

Кирилски надпис от времето на цар Симеон Велики е открит в крепостта "Балък дере" край ивайловградското с. Хухла, съобщи екипът на археолога от Националния исторически музей Ивайло Кънев.

30.03.2023
Наука

Учени откриха над 250 фосилизирани яйца на титанозаври, обитавали Индия

Учени откриха повече от 250 фосилизирани яйца на титанозаври, едни от най-големите динозаври, обитавали територията на Индия, съобщи електронното издание Юрикалърт.

20.01.2023
Наука

Учени откриха радиосигнал на 8 милиарда години в далечна галактика

Учени са открили радиосигнал от атомен водород в много далечна галактика. Смята се, че галактиката, от която произхожда сигналът, е от галактика с червено преместване z=1,29. Поради огромното разстояние до галактиката, линията на излъчване се е изместила до 48 cm от очакваната 21 cm.

19.01.2023
Наука

Учени разкриха тайната на древноримския бетон

Древните римляни са били брилянтни инженери и строители, създали огромен брой забележителни сгради и конструкции, част от които са оцелели почти непокътнати до днес - като Пантеона в Рим например, писа Ройтерс.

Наука

Капсулата "Орион" на НАСА се приводни в Тихия океан след полет до Луната

Капсулата на НАСА "Орион" се завърна на Земята в неделя след светкавично бързо обратно пътуване от Луната и се приводни с парашут в Тихия океан край бреговете на Мексико, съобщи Асошиейтед прес. Тестовият полет трябва да отвори пътя за следващата пилотирана мисия около Луната.

Наука

Учени откриха генетична връзка между остаряването на мозъка и социалните проблеми

Неврофизиолози откриха при наблюдения на диви макаци първите доказателства за това, че ниското обществено положение и постоянните социални проблеми ускоряват проблемите с гените, които защитават мозъка от стареене, съобщи ТАСС, позовавайки се информация от пресслужбата на университета на Аризона, САЩ.

25.11.2022
Наука

Отбори от 17 държави мерят сили на есенния турнир по информатика "Джон Атанасов" в Шумен

Oт 23 до 27 ноември в Шуменския университет, под патронажа на президента Румен Радев, ще се проведе XIV Международен есенен турнир по информатика "Джон Атанасов".

23.11.2022
Наука

Учени откриха причината за изчезването на мегафауната на Мадагаскар

Гибелта на птицата додо олицетворява историята на човечеството като разрушителна сила за деликатния островен живот.

23.11.2022