Култура

Култура

Цигулката на Васко Василев и гласът на Деси Добрева „взривиха“ Ямбол

Цигулката на Васко Василев и гласът на Деси Добрева „взривиха“ Ямбол в навечерието на празника на града – Свети Дух, 5 юни. Хиляди жители и гости на града препълниха централния площад за двата последователни концерта.

Култура

Започва 31-ото издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято“

Започва 31-ото издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Събитието ще предложи българска и международна селекция, улични представления, паралелни програми с изложби, концерти и творчески срещи. Фестивалът има и дигитално издание.

Култура

Детски етнофестивал "Децата на Балканите - с духовност в Европа" в Минерални бани, Хасково

2000 участници се събират днес на 20-ия международен детски етнофестивал "Децата на Балканите - с духовност в Европа" в Минерални бани, Хасковско. Организатори са Конфедерацията на независимите синдикати в България и Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов“. Конкурсната програма ще продължи и утре, когато ще бъде награждаването, предаде кореспондентът на БНР в Хасково.

31.05.2023
Култура

Събраните стихотворения на Яна Язова – за първи път цялостно пред съвременния читател

За първи път в цялост поетичното творчество на Яна Язова излиза в красивото издание "Събрани стихотворения". Яна Язова е различната страница в българската поезия, защото тя не е авторка на "гладки стихове" с прекрасни рими. Нейната поезия не се влияе от политически или други промени у нас, а е една поезия на бездната, на кошмара, на страха, на съпротивата. Тя е авторка и на едни от най-добрите социални стихове.

29.05.2023
Култура

Осемдесет събития са в програмата на Пролетния панаир на книгата и Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи

Осемдесет литературни събития са предвидени в програмата на Пролетния панаир на книгата и Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи, който се открива днес, съобщават организаторите от асоциация „Българска книга“.

29.05.2023
Култура

За 32-ра поредна година бяха раздадени наградите "Аскеер"

Александър Морфов спечели "Аскеер" за режисура, а спектакъла му "Антигона" в плевенския театър беше отличен за най-добро представление. Наградите за постижения в театралното изкуство бяха раздадени за 32-ра поредна година в театър "Българска армия". Сценографът проф. Светослав Кокалов получи голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство, а актрисата Елена Райнова беше удостоена с почетна статуетка.

25.05.2023
Култура

Тина Търнър, огнената кралица на музиката, слезе завинаги от сцената

Би Би Си припомня и интервю на Тина Търнър за сп. "Мари Клер" през 2018 г. в което тя казва: "Хората смятат, че животът ми е бил труден, но аз мисля, че е бил едно прекрасно пътуване. Колкото повече остаряваш, толкова повече осъзнаваш, че не е важно какво се е случило, а как се справяш с него".

25.05.2023
Култура

Романът "Времеубежище" на писателя Георги Господинов спечели тазгодишната международна награда "Букър"

Романът "Времеубежище" на писателя и поета Георги Господинов, преведен от български от Анджела Родел, спечели тазгодишната международна награда "Букър", съобщи организационният комитет.

25.05.2023
Култура

Международен фолклорен фестивал „Пъстра огърлица“ събира над 450 танцьори във Вършец

Над 450 танцьори от седем страни ще покажат своето майсторство на международния фолклорен фестивал „Пъстра огърлица“ във Вършец, съобщи кметът на Вършец Иван Лазаров.

19.05.2023
Култура

"Кавал парк"- обяснение в любов към България отвъд Океана

Малцина вероятно са чували името на Александър Еплер – един американец от руски произход, влюбен в България и българския кавал.

17.05.2023
Култура

Първият тридневен фестивал на улична градска култура започва на 19 май

Първият фестивал на улична градска култура Street Music Fest ще се проведе в края на тази седмица - от 19 до 21 май (петък, събота и неделя) на площад „Славейков“.

16.05.2023
Култура

Последните картини на Златю Бояджиев са изложени в зала "Средец" в Министерството на културата

Последните картини на големия български художник Златю Бояджиев, известни под името "Мелнишки цикъл", които са собственост на Регионален исторически музей в Благоевград, са подредени в зала "Средец" в Министерството на културата, а изложбата е по повод 120-годишнината от рождението на твореца.

16.05.2023
Култура

Виржиния Стоянова: Любовта може да се нарисува по различни начини

Днес тя открива новата си изложба "От светлината родени" в Дупница

Култура

Над 150 български групи и изпълнители от Малайзия и Молдова ще участват в тазгодишното издание на Старопланинския събор „Балкан фолк”

Тазгодишното 26-то издание на събора е включено в официалните чествания на 20-годишнината от подписването на Конвенцията за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, уточни за БТА Калоян Николов, председател на Старопланинския събор „Балкан фолк“.

Култура

Симфониета-Враца изпълнява за пръв път творби на Прокофиев и Дворжак с гост-солиста Симеон Гошев

Пианистът Симеон Гошев ще е солист на концерта „Романтична мистика“ на Симфониета - Враца тази вечер .

Култура

Националният фестивал на детската книга ще бъде открит с концерт днес в Сливен

Двадесет и петото издание на Националния фестивал на детската книга ще бъде открито днес сутринта с концерт във фоайето на Драматичен театър “Стефан Киров” в Сливен.

Култура

С концерт в Благоевград тази вечер започва националното турне на Лили Иванова

С концерт в Благоевград тази вечер Лили Иванова поставя начало на тазгодишното си турне. В следващите месеци примата на българската естрада ще зарадва меломаните с петнадесет концерта в тринадесет града в страната.

Култура

Концерт на военните духови оркестри пред НДК

Концерт на военните духови оркестри ще има тази вечер пред НДК от 18 ч. Проявата е заради предстоящия празник на армията – 6- ти май. 174 музиканти ще изпълнят произведения от български автори. В концертната програма ще участват и танцьори от Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“- гр. Плевен.

Култура

Панагюрското златно съкровище гостува на Британския музей

Панагюрското златно съкровище ще бъде включено в изложбата "Лукс и власт: от Персия до Гърция" в Британския музей в Лондон, която проследява връзката между богатството и политиката през първото хилядолетие преди новата ера.

Култура

В Европейския парламент бе открита изложба на творци от България и Република Северна Македония

В сградата на Европейския парламент в Брюксел тази вечер бе открита съвместна изложба на творци от България и Република Северна Македония.