В 17 училища в Лондон вече няма да се използват смартфони

В 17 училища в Лондон вече няма да се използват смартфони

Директорите на 17 от 20-те държавни средни училища в Саутерк, Южен Лондон, предприеха колективни действия, за да откажат учениците си от смартфоните, надявайки се да се справят и с недостатъците на използването им извън училищните врати.

Останалите три държавни училища в района работят по въвеждането на тази политика.

Училищата също така ще помогнат на семействата и учениците да разберат добре документираните отрицателни страни на използването на смартфони и социални мрежи сред младите хора. Сред тях са проблеми, свързани с психичното здраве, пристрастяване към времето, прекарано пред екрана, въздействие върху съня и вниманието, достъп до неподходящо и графично съдържание и повишен риск от кражби и грабежи.

Неотдавнашен доклад на образователната комисия на Камарата на общините установи, че удълженото време пред екрана става все по-нормално за малки деца и тийнейджъри, с 52% увеличение на времето пред екрана на децата между 2020 г. и 2022 г.

Според доклада близо 25% от децата и младите хора използват своите смартфони по начин, който съответства на поведенческа зависимост.

Източник: БТА