Над 50 000 зрелостници в 759 училища в страната се очаква да се явят на държавния зрелостен изпит по български език и литература

Над 50 000 зрелостници в 759 училища в страната се очаква да се явят на държавния зрелостен изпит по български език и литература

Тази година няма промяна във формата на теста, който се състои от 22 задачи с избираем отговор, от 16 с кратък свободен отговор и от две с разширен свободен отговор. Последният 41-и въпрос включва есе по зададена тема или интерпретативно съчинение върху една или няколко изучавани художествени творби.

"Самите изпитни въпроси, които са 41, ще се генерират сутринта в 5:30 ч., в деня на матурата, като измежду над 390 000 варианта ще бъде генериран тестът. Ако се включи и темата за есето, или за интерпретативното съчинение, това става над 4 милиона варианта. След 6:00 ч. ще "тръгнат" тези варианти, и то на модули, към отделните училища, за да бъдат разпечатани и да се предоставят на зрелостниците. Взели сме всякакви мерки по отношение на "изтичане" на определена информация, включително и за присъствие на представители на Министерството на вътрешните работи и на ДАНС при самото теглене на тестовите варианти", каза вчера пред журналисти служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Той съобщи, че има само един карантиниран ученик в Пловдив, който ще се яви на матурата в отделна зала. 

Има гарантирано видеонаблюдение в класните стаи, което също ще даде възможност за честност на матурата, но не само на утрешната, а и на всички изпити, свързани със зрелостниците през следващите дни, каза министър Цоков.

И през тази година зрелостниците трябва да са по-рано сутринта в училищата, в които ще се явяват на държавните зрелостни изпити, които са на 17 и на 20 май. Учениците трябва да носят документ за самоличност и служебната бележка за матурата. По традиция учениците в 12-и клас се разпределят да се явяват на матурите не в училищата, които завършват, а в други училища и затова предварително трябва да се отишли, за да видят къде се намира съответното училище и колко време ще им е необходимо, за да отидат до него в деня на изпита, каза преди дни за БТА Асен Александров - директор на 51-во Средно училище "Елисавета Багряна" в София, попитан за организацията на държавните зрелостни изпити. Той е и председател на Сдружението на директорите в средното образование.

Зрелостниците трябва да носят служебната бележка, с която са допуснати на държавните зрелостни изпити. Трябва да носят също личната си карта и черен химикал, с който да пишат изпитната си работа, обясни Александров.

"Камери за видеонаблюдение има от години в училищата в страната и те са свързани, като се наблюдават и от Министерството на образованието и науката. През миналата и по-миналата година беше направено необходимото и вече всички камери могат да се наблюдават в реално време от МОН. Правят се и записи от изпитите, които се пазят известно време - два месеца, ако има искане за разглеждане при съмнения за някакви нередности", каза Асен Александров. 

На 20 май ще е вторият задължителен държавен зрелостен изпит и държавният изпит за придобиване на професионална квалификация в 12-и клас. 

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще се състоят от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователната и профилираната подготовка е публикуван в сайта на Министерството на образованието и науката.  

Резултатите от изпитите ще бъдат обявени до 7 юни.

Източник: БТА


Дата: 17.05.2024