България

България

"Алфа рисърч": Малко над половината българи подкрепят кабинета "Денков-Габриел"

52% от участниците в експресното национално-представително проучване на "Алфа рисърч", направено по поръчка на БНТ, биха гласували "за" правителството "Денков-Габриел".

България

Районната прокуратура в София иска имунитета на Кирил Петков

офийската районна прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от парламента имунитета на Кирил Петков от "Продължаваме промяната". Това става ясно от съобщение на прокуратурата, в което се посочва, че искането е за бивш премиер и настоящ депутат с инициали К.П.

България

Съставът на проектокабинета е насочен предимно към експерти, обяви Николай Денков

Съставът на проектокабинета е насочен предимно към експерти, обяви в кулоарите на парламента номинираният за премиер от "Продължаваме Промяната - Демократична България" Николай Денков.

България

Порой в Берковица и село Бързия

Пороен дъжд е паднал в следобедните часове в Берковица и близкото село Бързия. Наводнени са къщи по две улици в ромския квартал на Берковица „Раковица“, където е прелял отводнителен канал към река „Раковска“, съобщиха за БТА от общината в Берковица.

България

Отбелязваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България

В 12:00 часа сирените в цялата страна ще се включат за две минути в памет на революционера и всички, дали живота си за свободата на Родината, съобщиха от МВР. Тогава пешеходците и пътните превозни средства в населените места, с изключение на влаковете, следва да спрат и да останат на място, за да отдадат почит на героите.

България

След напрежението в НС: Депутатите прекратиха заседанието

Предложението бе на председателя на парламента Росен Желязков

България

БНБ: Ръст на печалбите на банките с 394 млн. лв. до 1 млрд. лв. през първите четири месеца на 2023 г.

Печалбата на банковата система в нашата страна нарасна през първите четири месеца на годината с 394 млн. лв. (с 61,5%) до 1 млрд. лв. спрямо същия период на 2022 г., показват данни на БНБ към края на април 2023 г.

България

Напрежение възникна в пленарната зала след декларации на „Възраждане“ и ПП-ДБ

Напрежение възникна в пленарната зала след декларации на „Възраждане“ и „Продължаваме Промяната – Демократична България“.

България

Преговорите за кабинет продължават днес, за МВР се търси експерт, неполитическо лице, каза Николай Денков

По отношение на кабинета - преговорите продължават днес, има напредък, докато няма всичко договорено, няма да обсъждам състав, каза кандидатът на „Продължаваме промяната - Демократична България“ за премиер Николай Денков.

България

Безплатно пътуване на всички деца на възраст до 14 години ще подарят БДЖ по повод Международния ден на детето – 1 юни

Безплатно пътуване на всички деца на възраст до 14 години ще подарят Българските държавни железници (БДЖ) по повод Международния ден на детето – 1 юни. Това съобщиха от пресцентъра на БДЖ.

България

ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС правят опит да възобновяват преговорите за кабинет

"Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ-СДС ще направят опит да възобновяват преговорите в търсене на съгласие за съставяне на редовно правителство с втория мандат.

31.05.2023
България

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета на Бойко Борисов

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор на Република България да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Б.Б. - бивш министър – председател и депутат в 49-ото Народно събрание. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

31.05.2023
България

Фермери от Пловдивско подаряват млякото си в знак на протест

Фермери от Пловдивско подаряват млякото си. Единственото изискване е желаещите да отидат до фермите им и да си носят празни бутилки. Причината за това решение на животновъдите е продължаващият дълго време натиск върху изкупните цени на кравето мляко и внезапният отказ на голяма мандра да изкупува млякото, въпреки подписания договор.

30.05.2023
България

Пороен дъжд нанесе сериозни материални щети в Свищов и селищата от общината

Поройният дъжд от вчера нанесе сериозни материални щети по инфраструктурата в Свищов и селищата от общината. През целия ден е продължило почистването и дезинфекцирането от тинята, която е напълнила цистерните, които водоснабдяват село Горна Студена. Питейната вода е пусната преди малко. Има залети къщи в село Вардим. Най-сериозни са щетите в село Ореш, съобщи за БНР кметът на Свищов Генчо Генчев.

30.05.2023
България

България е единствената страна на Балканския полуостров, в която вносът на доматите надвишава този на бананите, смята експерт

България, наречена някога "доматената република", внася баснословно количество домати. В близкото минало страната ни се славеше със своето селско стопанство по света и хранеше над 300 млн. пазар в социалистическия лагер със своите пресни и консервирани домати.

30.05.2023
България

Гешев иска Конституционният съд да каже дали ВСС може предсрочно да прекрати мандата му

Главният прокурор Иван Гешев поиска от Конституционния съд да каже дали Висшият съдебен съвет, който вече над половин година е с изтекъл мандат, може предсрочно да прекрати мандата му. Искането идва в навечерието на заседание, на което ВСС трябва да се произнесе по същество за внесеното от шестима членове на прокурорската колегия искане за освобождаването на обвинител №1.

29.05.2023
България

Президентът Румен Радев връчва втория мандат за съставяне на правителство на ПП-ДБ

Държавният глава Румен Радев ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от "Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ), днес, съобщиха от прессекретариата на президента.

29.05.2023
България

Липса на кворум в НС, депутатите от ГЕРБ са пред прокуратурата заради разпита на Борисов

Парламентарното заседание бе прекъснато поради липса на кворум. При гласуването на първия законопроект в дневния ред, в залата бяха регистрирани 89 народни представители. След 30- минутна почивка, парламентарната група на ГЕРБ напусна сградата на Народното събрание. Депутатите дойдоха пред Върховната касационна прокуратура, защото лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов има призовка да се яви там.

25.05.2023
България

Официална държавна визита в София на президента на Хърватия Зоран Миланович

Президентите на България и на Хърватия ще обсъдят възможностите за разширяване на сътрудничеството между двете държави. Зоран Миланович ще бъде на официално посещение в София по покана на държавния глава Румен Радев.

25.05.2023
България

Над 2200 работещи в НОИ излизат на едночасова предупредителна стачка

Работещи в Националния осигурителен институт от цялата страна излизат на едночасова предупредителна стачка от 10 до 11 часа. Акцията се организира от синдикалните структури на Конфедерация на труда "Подкрепа" и КНСБ в НОИ.

25.05.2023