България

България

Започва 76-ото издание на Националния поход "По стъпките на Ботевата чета"

Започва 76-ото издание на Националния поход "По стъпките на Ботевата чета" от Козлодуй до историческия връх Околчица.

28.05.2024
България

Работно посещение на президента Румен Радев в Швейцария

Президентът Румен Радев ще бъде днес на работно посещение в Швейцария. Очаква се българският държавен глава да обсъди с швейцарския си колега сътрудничеството между София и Берн в областта на икономиката и иновациите.

27.05.2024
България

Жозе Родригеш душ Сантуш, Добромир Банев и Митко Новков са сред гостите на Пролетния панаир на книгата днес

Португалският журналист Жозе Родригеш душ Сантуш, Добромир Банев и Митко Новков са сред гостите на Пролетния панаир на книгата днес, съобщават организаторите от асоциация „Българска книга“ (АБК). Изложението е в парка пред Националния дворец на културата и продължава до 2 юни.

27.05.2024
България

София е домакин на пролетната сесия на НАТО

Очаква се Парламентарната асамблея на НАТО да приеме препоръки за предстоящата през юли среща на върха на Алианса във Вашингтон

27.05.2024
България

Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени от град Кобург в София на 29 май

Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България на 29 май. Траурната церемония започва в 15:30 ч. в царския дворец „Врана“ и е отворена за граждани, съобщиха от Фонд "Цар Борис и Царица Иоанна".

27.05.2024
България

Нормализира се обстановката след снощната буря в София

Обстановката се нормализира, увери пред БНР Красимир Димитров, директор на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община.

23.05.2024
България

Българска делегация, водена от президента Румен Радев, ще бъде приета на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск

Президентът Румен Радев и българската делегация ще бъдат приети на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск. Държавният глава е на двудневно посещение във Ватикана и Италия, което започна вчера.

23.05.2024
България

Еврокомисарят по селско стопанство Януш Войчеховски е на работно посещение в България днес

Европейският комисар по въпросите на селското стопанство Януш Войчеховски ще бъде на работно посещение в България днес, съобщиха от представителството на Европейската комисия (ЕК) у нас.

21.05.2024
България

Български военен контингент ще бъде изпратен за участие в Силите на оперативния резерв на стабилизиращите сили на НАТО в Косово

Български военен контингент ще бъде изпратен за участие в Силите на оперативния резерв на стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR), съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната (МО).

21.05.2024
България

Депутатите се събират на извънредно заседание днес във връзка с осъвременяването на пенсиите от 1 юли т.г.

На извънредно заседание от 13:00 часа Народното събрание ще изслуша служебния премиер Димитър Главчев във връзка с осъвременяването на пенсиите от 1 юли т. г., според информация, публикувана на сайта на парламента.

21.05.2024
България

България открива летния туристически сезон с церемония пред портите на стария град в Несебър

Несебър ще бъде домакин на официална церемония по откриването на летния туристически сезон у нас. Тя ще се проведе пред портите на Стария град от 18:00 часа днес.

17.05.2024
България

Мъж загина след катастрофа с автомобил на НСО край Аксаково

Автомобил на Националната служба за охрана (НСО) катастрофира на входа на град Аксаково около 17:30 часа днес. В колата на националната служба е пътувал съпредседателят на "Продължаваме Промяната" (ПП) Кирил Петков, съобщиха от партията.

17.05.2024
България

С представяне на книга, камерен концерт и изложба бе официално открит античен град Хераклея Синтика край Петрич

По първия етап на проекта в археологическия обект са изградени достъпна туристическа инфраструктура, паркинг, нов посетителки център, каза на заключителната пресконференция ръководителят на проекта Катя Стоянова.

17.05.2024
България

Спадът на парниковите емисии в икономиката на България е един от най-големите в ЕС

През четвъртото тримесечие на 2023 г. емисиите на парникови газове в икономиката на ЕС се оценяват на 897 милиона тона еквивалент на въглероден диоксид (CO2), като това представлява спад с 4,0% в сравнение със същото тримесечие на 2022 г., когато вредните емисии бяха оценени на 935 милиона тона.

16.05.2024
България

Румен Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци на образованието, науката, културата и изкуството

Държавният глава Румен Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци на образованието, науката, културата и изкуството на тържествени церемонии в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 днес, съобщиха от прессекретариата на президента.

16.05.2024
България

418 са кандидатите за Европарламент, 6114 - за български

Регистрираните от ЦИК кандидати за евродепутати са 418, а за депутати в националния парламент ще се състезават 6114 души, сочат данните на Комисията.

15.05.2024
България

България не приема изявления и поведение, които противоречат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с РСМ

България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договорите трябва да се изпълняват, отбелязва президентът Румен Радев. Той припомня, че РСМ е страна член на НАТО, от което произтичат съответните задължения и отговорности.

България

Служебният министър на земеделието Георги Тахов ще участва в откриването на БАТА АГРО 2024

Служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов ще участва днес в откриването на 16-ото издание на специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО, което ще продължи до 17 май на летище Стара Загора, съобщи пресцентърът на МЗХ.

България

Сигнали за отводняване на къщи и улици и паднали дървета са получени в пожарната след бурята в Плевен

Сигнали за отводняване на къщи и улици и паднали дървета са получени в пожарната след бурята в Плевен, съобщиха за БТА от Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - МВР за ситуацията в града.

България

Помним историята и градим общо бъдеще, посочват от Министерския съвет по повод 9 май – Ден на Европа

Помним историята и градим общото бъдеще - 448 милиона европейски граждани днес споделяме общите ценности човешко достойнство, свобода, демокрация, равенство, върховенство на закона, права на човека. Това посочват от Министерския съвет във публикация на фейсбук страницата на институцията по повод 9 май – Ден на Европа.