Финалистите в 24-ото издание на конкурса по програмиране CodeIT ще бъдат наградени на официална церемония в София

Финалистите в 24-ото издание на конкурса по програмиране CodeIT ще бъдат наградени на официална церемония в София

Финалът се провежда под патронажа на президента на Република България с подкрепата на най-елитните академични институции в страната, посолства, спонсори и съмишленици.

От прессекретариата на държавния глава съобщиха вчера, че президентът Румен Радев ще участва в церемонията по награждаване на финалистите от 15:00 часа.

Зад мисията на CodeIT застават ректори, декани, директори на математически гимназии и основатели на престижни ИТ школи. Всички те ще бъдат специални гости на церемонията по награждаване, където ще връчат отличия на най-изявените финалисти, уточняват организаторите.

CodeIT e създаден от "Мусала Софт" през 2000 г. с водещо списание "PC Magazine" като национално състезание. От 2007-а година конкурсът се провежда под патронажа на президента на Република България. От сезон 2013-2014 г.  конкурсът става международен и са въведени задачи за състезатели до осми клас, което е изключително важна стъпка за ранното привличане към областта на науките и технологиите.

До момента в CodeIT са участвали над 2300 състезатели от над 20 държави, сред които Китай, Сърбия, Северна Македония, Швейцария, Иран, Индия, Швеция и други. 

Източник: БТА