Китай изпревари САЩ в изследванията за изкуствения интелект

Китай изпревари САЩ в изследванията за изкуствения интелект

Китай изпревари САЩ в изследванията на изкуствения интелект (ИИ), задействайки аларма от другата страна на Тихия океан, тъй като две най-големи икономики в света продължават да се борят за постигане на превъзходство по отношение на ИИ (AI).

През 2020 г. Китай надмина САЩ за първи път по броя на цитираните от други източници академична статия за ИИ, мярка за качеството на изследването. Доскоро САЩ бяха далеч пред другите страни в изследванията на AI, посочва агенция Asia Nikkei.

Една от причините, поради които Китай става все по-силен в областта на изкуствения интелект, са богатите данни, които страната генерира. До 2030 г. приблизително 8 милиарда устройства в Китай ще бъдат свързани чрез т.нар. "Интернет на нещата" (Internet of Things) - огромна мрежа от физически обекти, свързани чрез интернет. Тези устройства, монтирани на автомобили, инфраструктура, роботи и други инструменти, генерират огромно количество данни.

Китай разглежда AI като начин да компенсира недостига на работна ръка в очакване на намаляване на населението, посочи за Asia Nikkei Вейлин Чжао, старши изследовател в изследователския институт Itochu.

Изкуственият интелект се използва в редица индустрии и влияе значително върху конкурентоспособността и държавната сигурност. Американската комисия за национална сигурност по изкуствен интелект, ръководена от бившия изпълнителен директор на Google Ерик Шмит, предупреди в доклад през март, че САЩ може да загубят инициативата в областта на изкуствения интелект в полза на Китай. Тъй като САЩ отговарят на това предизвикателство, двустранната конкуренция в областта на изкуствения интелект се засили, което може да има глобални последици.

През миналата година Китай изпревари САЩ за първи път по отношение на академичните цитати, свързани с изкуствения интелект, формирайки 20,7% от общия брой подобни цитирания, срещу 19,8% за САЩ, според доклад на Станфордския университет. От 2012 г. Китай вече е издал 240 000 академични доклада за ИИ, далеч надминавайки САЩ, които са публикували 150 000, според британския специалист по изследвания Clarivate. Наред с други, китайските изследвания са дали отлични резултати в разпознаването и генерирането на изображения.

През юни студентка на име Хуа Чжъбин се записва в университета Цинхуа в Пекин. От своето раждане Хуа Чжъбин е влюбена в литературата и изкуството, казва тя. Но Хуа Чжъбин не е обикновен студент. "Тя" е виртуална студентка, базирана на изкуствен интелект, чийто образ е видян по целия свят в Weibo - отговорът на Китай към Twitter и другите социални медии.

Оборудван със способността да учи, Хуа Чжъбин абсорбира данни като текст, изображения и видео, посочват от пекинският иниверситет. Хуа има познавателните способности на 6-годишно дете. В рамките на една година системата ще може да мисли като 12-годишно дете, прогнозира държавната китайска агенция Синхуа. Хуа може да пише стихове и да рисува. Очаква се в бъдеще да може да създава уебсайтове.

Хуа Чжъбин e базиран на Wudao 2.0, модел на ИИ (AI), разработен под ръководството на Пекинската академия за изкуствен интелект. Целта е да се разработи стандартизирана форма на изкуствен интелект, способна да изпълнява различни интелектуални задачи.

Хуа има напреднали езикови възможности и възможности за обработка на изображения, благодарение на работата на повече от 100 изследователи. Инструментът има 10 пъти повече параметри - мярка, за това колко умен е моделът на ИИ от GPT-3, който дебютира в САЩ през 2020 г. и привлече вниманието с написването на гладко съчинение (есе).

Развитието на AI с напреднали езикови и други възможности изисква огромни човешки и финансови ресурси. Само "шепа играчи" могат да го направят, казва Мамору Комачи, доцент в Токийския столичен университет, специализирал изчислителна лингвистика.

Китай разполага с редица академични институции и компании с "огневата мощ", за да остане на върха на изкуствения интелект, включително университета Цинхуа, Пекинския университет, Китайската академия на науките, Baidu и Xiaomi. Всички тези университети и компании участваха в Пекинската академия за изкуствен интелект, която създаде Wudao 2.0.

Докато американските компании и университети остават силни в областта на изкуствения интелект, нарастващото доминиране на Китай е очевидно. На Конференцията за невронни системи за обработка на информация, водеща международна конференция по изкуствен интелект, изследователите от Китай представиха 29% от презентациите през 2019 г., спрямо 20% на тези от САЩ.

През 2017 г. Китай прие "План за развитие на изкуствения интелект от ново поколение" с цел да се превърне в център на глобалните иновации. Китайските компании също така се превръщат във високо технологични. Така например една от тях - iFlytek печели 14 поредни международни конкурси за синтез на глас.

Ясно е, че САЩ са притеснени от бързото нарастване на изкуствения интелект в Китай. Фактът, че САЩ изключват китайските компании от страната, когато става въпрос за използване на лични данни, които определят ефективността на AI, е доказателство за това. Ако САЩ и Китай продължат да развиват свой собствен ИИ, глобалният сблъсък за конкурентни стандарти може да се окаже неизбежен.

Източник: БНР