Жена от етническо малцинство бе избрана за президент на Индия

Жена от етническо малцинство бе избрана за президент на Индия

Тя става първият държавен глава от малцинствена общност и втората жена на този церемониален пост. На 25 юли 64-годишната Мурму ще положи клетва като президент. 

Драупади Мурму е родена в село в източния щат Одиша като член на етноса сантал, една от най-многочислените малцинствени групи в Индия. Нейният баща и дядо й са били селски старейшини в Байдапоси, щата Одиша.

Преди да навлезе в политиката, тя е работила като учителка. Два пъти е била депутат от "Бхаратия Джаната" - партията на настоящия премиер Нарендра Моди. От 2016 до 2021 г. е губернатор на щата Джаркханд.

Поддръжниците и съпартийците на Мурму смятат нейното избиране за победа за етническите малцинства, които обикновено страдат от липсата на здравни грижи и учебни заведения по селата. Опозиционните партии изразяват съмнение, че тя ще може да помогне за някаква промяна в живота на маргинализираните общности, посочи АП.

Мурму ще поеме президентския пост от Рам Нат Ковинд - представител на общността далит, заемаща най-ниското ниво в сложната индуистка кастова система. На изборите Мурму е победила Яшвант Синха, отцепил се от "Бхаратия Джаната" през 2018 г. заради спорове с премиера Моди по икономически въпроси.

През август индийските депутати ще гласуват за нов вицепрезидент.

Източник: БТА


Дата: 21.07.2022