Зеленски обвини Русия, че е минирала язовирната стена на водноелектрическа централа в Херсонска област

Зеленски обвини Русия, че е минирала язовирната стена на водноелектрическа централа в Херсонска област

"По наша информация агрегатите и язовирната стена на Каховската ВЕЦ са били минирани от руските терористи", каза Зеленски в традиционното си вечерно обръщение. Той предупреди, че "в случай на разрушаване на язовирната стена... Севернокримският канал просто ще изчезне".

Това би било "катастрофа в голям мащаб", изтъкна украинският президент, който малко по-рано вече предупреди за тази опасност във видеообръщение към лидерите на страните от Европейския съюз, събрали се на среща в Брюксел.

Каховската ВЕЦ се намира на река Днепър, в район, който е под контрола на руската армия, но не далеч от фронтовата линия, отбелязва АФП.

Представител на назначените от Русия власти в Херсонска област отхвърли твърденията на украинския президент, предаде ТАСС.

"Какъв е смисълът сега Русия да разрушава? Дори от формална гледна точка това са глупости. Това са абсолютни глупости. Първо трябва да се помисли кой има полза от това: само за Украйна е изгодно да унищожи язовира, водноелектрическата централа, за да наруши логистиката, да всее страх и паника, да прекрати възможността за водоснабдяване от Севернокримския канал на територията на Крим", каза Владимир Леонтиев, ръководителят на Новокаховския административен окръг, създаден от Русия в анексираната от нея Херсонска област в Южна Украйна. Той добави, че през последните пет месеца украинските въоръжени сили всеки ден нанасят удари в региона, "и не по десет ракети, а значително повече".

Леонтиев каза, че украинската армия е изстреляла вчера пет ракети по водноелектрическата централа, която се намира на 70 километра североизточно от Херсон по течението на Днепър, предаде Асошиейтед прес.

Руската и украинската армия изглежда се готвят за голяма битка за стратегическото промишлено пристанище Херсон в едноименната област в Южна Украйна, която Русия незаконно анексира и в която вчера въведе военно положение. По данни на окупационните власти вече са били евакуирани 15 хиляди местни жители - четири пъти по-малко от очакваното, отбелязва АП.

Двама души са били убити, а десет - ранени, при украински обстрел на ферибот в Херсон, каза ръководителят на назначеното от Москва областно "правителство" Сергей Елисеев, цитиран от ТАСС.

По негови данни сред пострадалите има деца и журналисти.

"Характерът на раните показва, че най-вероятно (при обстрела) са били използвани касетъчни ракети "Хаймарс", натъпкани с осколочни елементи за по-голям поразяващ ефект", подчерта Елисеев. Той обясни, че фериботът е изпълнявал курсове и през нощта, за да прехвърли на източния бряг на Днепър колкото се може повече местни жители.

"Убеден съм, че киевският режим е знаел, че това е ферибот" за цивилни, каза Елисеев. Той увери, че на борда на плавателния съд не е имало никакви военни товари и военнослужещи.

Девет човека са били ранени при украински обстрел по Антоновския мост над Днепър край Херсон, предаде още ТАСС, като се позова на представител на регионалната служба за реагиране при извънредни ситуации.

Обстановката в града остава напрегната, призна секретарят на Генералния съвет партията на Кремъл "Единна Русия" Андрей Турчак.

Назначеният от Москва "заместник-губернатор" на Херсонска област Кирил Стремоусов съобщи за четири отблъснати опита на украинските въоръжени сили за пробив към регионалния център.

Твърденията и на двете страни в конфликта не са потвърдени по независим път.

Източник: БТА


Дата: 21.10.2022