Японски и китайски представители обсъждат проблемите в Източнокитайско море

Японски и китайски представители обсъждат проблемите в Източнокитайско море

Преговорите са част от редовния кръг консултации по морските въпроси, провеждащи се от 2012 г. насам. Те обаче се провеждат в момент, когато китайски военни самолети и кораби симулират удари срещу Тайван, след като президентката на острова Цай Ингвен посети САЩ, където се срещна с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти.

Преди началото на разговорите високопоставен говорител на японското правителство заяви, че Токио следи военните учения на Китай около Тайван внимателно и "с голям интерес". "Значението на мира и стабилността в Тайванския проток е важно не само за сигурността на Япония, но и за стабилността на международната общност като цяло", заяви пред репортери главният секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно.

Пекин смята Тайван за част от Китай и разглежда срещите между висши американски и тайвански служители като намеса във вътрешните му работи. Той не изключва възможността да използва сила, за да постави под свой контрол острова, който смята за размирна провинция.

Китайската делегация беше ръководена от Хун Лян, генерален директор по въпросите на границите и океана в китайското външно министерство, докато японската страна беше представена от генералния директор по въпросите на Азия и Океания Такехиро Фунакоши. По време на последната среща през ноември Хун отправи критики към Токио за това, че коментира дейността на Китай в Тайванския проток - водите, които отделят острова от континенталната част на страната. Той също така поиска от Япония да изтегли корабите си от морето около островите в Източнокитайско море, за които претендират и двете страни.

Корабите на бреговата им охрана редовно се конфронтират във водите около контролираните от Япония острови, които са известни като Сенкаку в Япония. Въпреки че САЩ не са заемали официална позиция по отношение на суверенитета на територията, те заявиха, че ще разглеждат всеки опит на Китай да завладее островите като нападение срещу своя съюзник. Миналия месец Китай и Япония създадоха гореща линия за военна комуникация, която да им помогне да предотвратят всякакви въздушни и морски инциденти в спорните води.

Китайският самолетоносач "Шандун" е провел вчера военни операции във водите близо до японските острови Окинава, съобщи днес японското министерство на отбраната, докато китайските военни симулираха въздушни и морски удари по съседен Тайван.
Изтребители и хеликоптери са излитали и кацали на самолетоносача 140 пъти между петък и неделя, като самолетоносачът заедно с три други военни кораба и един поддържащ кораб са се доближили на 230 км от японския остров Мияко, съобщи министерството на отбраната.

Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че е открило 11 военни кораба и 59 китайски самолета около острова днес, когато се очаква Пекин да проведе учения с бойни стрелби, за да завърши тридневните си военни маневри, съобщи Франс прес. Китайските сили "продължават да провеждат военни учения около Тайван", добави министерството.

Източник: БТА