Във Франция имаше безредици за трета поредна нощ, след като 17-годишен младеж бе застрелян от полицай

Във Франция имаше безредици за трета поредна нощ, след като 17-годишен младеж бе застрелян от полицай

Безредици във връзка със смъртта на младежа имаше в региона на Париж, в други френски градове и дори в Белгия.

Арестувани са най-малко 420 души, от които 242 в района на Париж, съобщи рано тази сутрин телевизия Бе Еф Ем, като се позова на източници, близки до вътрешното министерство.

Банков клон в парижкото предградие Нантер бе подпален вчера вечерта, като пламъците обхванаха и намиращи се над него жилищни помещения. Пожарникарите се справиха с пожара и няма пострадали.

Хиляди хора излязоха на демонстрация в Нантер с искане за справедливост след смъртта на младежа. Бързо се стигна до сблъсъци между демонстранти и полицията, съобщават в. "Паризиен" и Бе Еф Ем. Служители на реда бяха замеряни с коктейли "Молотов", докато хеликоптери прелитаха в небето. На място пристигнаха специални части. Арестувани са 19 души.   

В пристанищния град Марсилия стотици демонстранти влязоха в сблъсъци с полицията, като имаше случаи на разграбване на магазини.

В Лил, Лион и Бордо бяха разположени специални полицейски части.

Френският вътрешен министър Жералд Дарманен обяви по-рано, че властите разполагат 40 хиляди полицаи из цяла Франция, за да бъде сложен край на безредиците.

Френският президент Еманюел Макрон окачестви смъртта на младежа като "необяснима и неизвинима". В същото време той разкритикува вчера насилието срещу "институциите и републиката", което според него е необосновано.

Източник: БТА


Дата: 30.06.2023