В италианския парламент предстои вот на доверие към правителството

В италианския парламент предстои вот на доверие към правителството

 Това се наложи, тъй като президентът на Италия Серджо Матарела не прие оставката на Драги, след като „Пет звезди” не гласува указ, одобрен чрез мнозинство.

По програма, Марио Драги ще говори пред Сената от 10:30 часа. Следва дискусия и вот на доверие около 19:30 часа. В четвъртък, процедурата ще се повтори в Камарата на депутатите. 

И в двете камари, той може да разчита на абсолютно мнозинство в резултат на създадената наскоро партийна група „Заедно за бъдещето” от бившия лидер на „Пет звезди” и настоящ външен министър Луиджи Ди Майо. От „Пет звезди” предлагат да се изслуша премиерът и тогава да се реши дали да му се даде вот на доверие. Лидерът на Демократическата партия Енрико Лета, който вчера се срещна с Драги, каза, че се надява до края на легислатурата, „страната да използва потенциала на правителство на националното единство”. 

Драги се срещна и с лидерите на дясноцентристкото пространство в коалицията – Матео Салвини „Лига” и Антонио Таяни „Форца Италия” . Матео Ренци на „Италия вива” е убеден, че „Италия няма да загуби правителството си”. 

Политически наблюдатели като Масимо Качари и др., нарекоха кризата „необяснима за западна демокрация: премиер, подава оставка, без да е получил вот на недоверие с преобладаващата част от мнозинството му, което иска да продължи с него”.

Източник: БНР


Дата: 20.07.2022