Украйна съобщи за руска атака срещу пристанищна инфраструктура в Одеска област

Украйна съобщи за руска атака срещу пристанищна инфраструктура в Одеска област

"Три дрона бяха унищожени от силите за противовъздушна отбрана. В резултат на ударите бе унищожен хангар със зърно и бяха повредени цистерни с други товари. В един от производствените обекти избухна пожар, който бързо беше потушен", се казва в изявление на южното военно командване на Украйна.

Атаките с дронове на руските сили са били срещу пристанищата Рени и Исмаил, разположени на река Дунав, съобщи междувременно румънската медия Диджи24.

“Това е най-близкият удар до румънска територия, регистриран от началото на войната. Говорим за разстояние от около 200 метра през Дунава от румънска територия, в района на украинското пристанище Рени, което се намира на около 10 километра от Галац”, съобщава кореспондентът на медията Андреа Джорджеску. 

Румънските военноморски власти се опитват да установят дали снощната атака е нанесла щети по румънски шлепове и катери и дали има пострадали румънски моряци.

Според свидетели, цитирани от Диджи24, най-малко девет дрона последователно са атакували района на пристанище Рени. “От началото на войната то придобива все по-голямо значение, като се има предвид нуждата на Украйна да осигури експортен поток за зърното си”, отбелязва медията и припомня отказа на Русия да удължи споразумението за експортен коридор с посредничеството на Турция и ООН.

Диджи24 определя атаката по украинските дунавски пристанища Рени и Исмаил като стратегически удар на руската армия върху жизненоважна инфраструктура за Украйна, така че да не може да транспортира зърното си до други страни. 

Източник: БТА


Дата: 24.07.2023