Съветът за сигурност на ООН обсъди експлозиите на газопроводите „Северен поток“ 1 и 2

Съветът за сигурност на ООН обсъди експлозиите на газопроводите „Северен поток“ 1 и 2

Кремъл обвинява САЩ, че през септември миналата година са извършили нападението срещу тръбопроводите за пренасяне на газ от Русия към Европа.

Разследванията на експлозиите, които повредиха газопроводите "Северен поток" миналата година продължават, предаде Ройтерс, като се позова на писмо до Съвета за сигурност на ООН, изпратено от външните министри на Дания, Швеция и Германия.

Разследването на взривовете на газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2" трябва да бъде ускорено, заяви вчера постоянният представител на Китай в ООН Чжан Цзюн, цитиран от БТА.

"Китай поддържа ускоряването на разследването, за да бъде установена истината по оперативен път. Ако не успеем да установим защо се е случило това и кой стои зад него, ще изпратим погрешен сигнал на тези, които има лоши намерения. Те ще си мислят, че ще им се размине. Разследването трябва да е обективно, безпристрастно и професионално", изтъкна китайският представител.

За Русия взривовете на газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2" са акт на международен тероризъм, заяви на свой ред постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя.

"Както мнозина от вас си спомнят, още тогава (през септември миналата година) по принцип беше ясно кой може да стои зад този акт на международен тероризъм. За нас случилото се е точно това", изтъкна Небензя.

Руският дипломат заяви още, че е важно виновните за взривовете на газопроводите "Северен поток" да понесат отговорност за стореното, за да не се стига до ера на хаос.

Според американският представител в ООН Джон Кели „срещата е крещящ опит за разсейване“ от предстоящата извънредна среща на Общото събрание на организация, която ще отбележи една година от инвазията на Русия в Украйна, която започна на 24 февруари 2022 г.

Източник: БНР


Дата: 22.02.2023