Със среща с Върховния представител на ЕС Жозеп Борел започва работното посещение на Мария Габриел в Страсбург

Със среща с Върховния представител на ЕС Жозеп Борел започва работното посещение на Мария Габриел в Страсбург

Програмата ѝ ще започне със срещи с Върховния представител на Европейския съюз (ЕС) за външната политика и сигурността Жозеп Борел и заместник-председателя на Европейската комисия (ЕК) по въпросите на демокрацията и демографията Дубравка Шуица. Предстоят дискусии и с европейския комисар по правосъдието Дидие Рейндерс и комисаря по здравеопазването Стела Кириакиду.

В рамките на визитата са предвидени и срещи с председателя на Комисията по промишленост, научни изследвания и енергетика (ITRE) Кристиан Бушой и председателя на Комисията по култура и образование (CULT) Сабине Ферхайен.

Вицепремиерът ще присъства на пленарния дебат „Това е Европа“, в който ще участва премиерът акад. Николай Денков. Това е серия от пленарни дебати, в която лидерите на държавите членки на ЕС водят дискусии за решенията на предизвикателствата пред Съюза. Премиерът Денков ще произнесе реч в пленарната зала. Той ще се обърне към евродепутатите, за да очертае вижданията си за предизвикателствата, пред които е изправена Европа. 

Николай Денков и Мария Габриел ще се срещнат с делегацията на българската членове на Европейския парламент. Предстоят и дискусии със съпредседателите на групата на Зелените/Европейски свободен алианс Тери Рейнтке и Филип Ламбъртс и с председателя на Групата на Прогресивен алианс на социалистите и демократите Ираче Гарсия Перес.

По време на посещението си в Страсбург, вицепремиерът ще се срещне с Групата на Европейската народна партия в Европейския парламент. Тя ще представи напредъка на правителството по изпълнението на приоритетите на управленската програма, сред които е членството на България в Шенген, еврозоната и ОИСР.

БТА припомня, че на предишния дебат във формата „Това е Европа“ през май участва германският канцлер Oлаф Шолц. Той подчерта, че Европа носи глобална отговорност отвъд своите граници, „защото благосъстоянието на Европа не може да бъде отделено от благосъстоянието на останалия свят". Светът на 21-ви век, каза той, „ще бъде многополюсен, той вече е такъв". Канцлерът Шолц посочи три поуки за ЕС: „Първо, бъдещето на Европа е в нашите ръце. Второ, колкото по-обединена е Европа, толкова по-лесно ще можем да си осигурим добро бъдеще. И трето, не по-малко, а повече отвореност и сътрудничество са на дневен ред".

 Източник: БТА


Дата: 22.11.2023