Шествие в защита на независимостта в Барселона

Шествие в защита на независимостта в Барселона

С плакати „Спечелихме, искаме независимост“ и призиви в подкрепа на бившият премиер на Каталуня и настоящ евродепутат Карлес Пучдемон, привържениците на идеята за независимост на региона се събраха на площад Франсеск Масия.

Те преминаха по протежението на булевард Диагонал до кръстовището със знаковата улица Пасео де Грасия, като сред тях можеха да се видят председателят на местния парламент Лора Борас, вицепремиерът Жорди Пуигнеро, министри, депутати, политически лидери. Отново се чуха призиви за амнистия на политиците зад граница и край на репресиите към тях от страна на съда и полицията.

Междувременно Карлес Пучдемон пристигна в Сардиния, Италия, където в понеделник по обед се гледа делото за евентуалното му екстрадиране в Испания. Заедно с него са адвокатът му, както и другите двама евродепутати и бивши каталунски министри Клара Понсати и Тони Комин, също издирвани от испанското правосъдие.

Според защитата на Пучдемон, италианският съд най-вероятно няма да бърза с взимането на решение. „От съображения за сигурност“ Пучдемон няма да даде изявление преди и след края на заседанието на съда, а ще даде пресконференция в 18.30 вечерта.

Източник: БНР