САЩ наложиха санкции на близки до Путин олигарси

САЩ наложиха санкции на близки до Путин олигарси

В съобщение Белият дом уточни, че лицата с наложени санкции „ще бъдат откъснати от американската финансова система“, техните активи в САЩ ще бъдат замразени и тяхната собственост ще бъде блокирана.

Подобно на партньорите в Европа САЩ наложиха нови санкции с намерение те да ударят по руската икономика и да бъдат усетени лично от президента Путин и близкото му обкръжение.  

Под удара са яхти, луксозни апартаменти, авоари и други печалби. Санкциите засягат имена като бизнесмена Алишер Усманов и говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

Прессекретарят на Белия Дом Джен Саки не изключи към списъка да се прибавят и други.  

Налагат се и визови рестрикции на 19 руски олигарси, техни семейства и близки сътрудници.

Вашингтон до момента е наложил санкции от исторически пропорции, но както от президентството, така и от Капитолия са готови на още, като администрацията поиска допълнителни 10 милиарда долара за помощ на Украйна.

Някои законодатели пък застанаха зад идея за спиране на вноса на руско гориво, а други се обявиха за рестрикции на криптовалутите, които се смята, че биха могли да бъдат използвани за избягване на санкциите.

Междувременно украинците, които в момента са на територията на САЩ получиха „временно защитен статут“ за следващите 18 месеца, което означава, че за този период не ги грози депортация.

Източник: БНР