Русия обяви, че контролира Мариупол, Киев отрича капитулация

Русия обяви, че контролира Мариупол, Киев отрича капитулация

Русия обяви, че е установила пълен контрол над Мариупол, след като над 1000 украински войници са се предали, но Министерството на отбраната на Киев казва, че няма информация за капитулация.

Украинските войски настояват, че съпротивата продължава.

Главният прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан обяви Украйна за "местопрестъпление".

Русия съобщи, че нейният флагман на Черноморския флот - ракетният крайцер "Москва" - е бил сериозно повреден и екипажът му е евакуиран, след като пожар предизвикал взривяване на боеприпаси. Украински представител заяви, че корабът е бил ударен от две противокорабни крилати ракети, но не даде никакви подробности. "Москва" има екипаж от около 500 души. 

Междувременно руската телевизия излъчи кадри за капитулация в обсаденото пристанище Мариупол, на които се виждат невъоръжени мъже във военни облекла, които вървят с вдигнати ръце към маскирани войници. Съветник на украинския президент обаче посочи, че градът не е паднал.

Боевете в Мариупол, който е в руини след шестседмична атака, изглежда продължават около индустриалния квартал "Азовстал". Ако руските сили превземат района, те ще имат пълен контрол над града.

Русия засилва войските си за ново нападение в района на Източен Донбас, като подготвя почвата за продължителна битка, която със сигурност ще доведе до тежки загуби и за двете страни. Кметът на североизточния град Харков, вторият по големина в Украйна, съобщи, че бомбардировките през вчерашния ден са се увеличили значително.

В последното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски коментира и посещението в Буча на главния прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан, който обяви Украйна за "местопрестъпление".

Според Зеленски отговорността на руските военнослужещи за извършените от тях военни престъпления е неизбежна и те ще бъдат изправени пред международен трибунал.

Президентът също така смята, че войната може да завърши само със стратегическа загуба на Русия.

"Благодарен съм на всички наши защитници, които удържат позиции и карат руските войници да свикнат с мисълта, че войната може да завърши само със стратегическа загуба за Русия рано или късно. Руското ръководство ще търси реално постигането на мир или страната завинаги ще слезе от международната сцена", каза Зеленски.

Източник: БНР


Дата: 14.04.2022