Президентът на САЩ свика "спешна" среща в Бали, след като ракета удари Полша

Президентът на САЩ свика "спешна" среща в Бали, след като ракета удари Полша

Байдън, който беше събуден през нощта с новината за експлозията на ракетата, се обади на полския президент Анджей Дуда, за да изрази своите „дълбоки съболезнования“ за загубата на човешки живот. Американският президент обеща „пълна подкрепа“ и помощ от страна на САЩ за разследването в Полша и „потвърди железния ангажимент на Съединените щати към НАТО“.

На среща на голяма кръгла маса в балната зала на хотела си президентът на САЩ прие лидерите на Г-7, която включва Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и Европейския съюз, заедно с председателя на Европейския съвет и министър-председателите на съюзниците от НАТО Испания и Нидерландия.

Байдън отговори с "не" на репортерите, които го попитаха дали ще предостави актуална информация за ситуацията в Полша.

Полското министерство на външните работи съобщи по-рано, че ракета, произведена в Русия, е паднала в източната част на страната. Президентът на Полша Анджей Дуда беше по-предпазлив в изявленията си, като посочи, че няма убедителни доказателства за това кой я е изстрелял и къде е произведена. Той заяви, че "най-вероятно" е произведена в Русия, но това все още се проверява. Ако това се потвърди, за първи път след нахлуването на Русия в Украйна руско оръжие ще е паднало на територията на страна от НАТО, отбелязва АП.

В основата на алианса на НАТО стои принципът, че нападението срещу един член е нападение срещу всички, припомня агенцията.

Президентът на Полша каза, че е много вероятно страната да поиска консултации по член 4 от договора за НАТО. 

Съгласно член 4 страна членка на НАТО може да поиска консултации с останалите държави от НАТО, ако има опасения за териториалната си цялост, политическата си независимост или за сигурността си, припомня ДПА.

"Нашият посланик ще присъства на срещата на Северноатлантическия съвет утре в 10 ч. в централата на НАТО ... много вероятно е посланикът да поиска активиране на чл. 4, или съюзнически консултации", каза полският президент пред журналисти.

Министър-председателят Матеуш Моравецки обяви преди това, че Полша ще засили наблюдението на въздушното си пространство след инцидента. Моравецки каза, че е взето решение за повишаване на бойната готовност на избрани части на полските въоръжени сили, с особен акцент върху наблюдението на въздушното пространство.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг свика за по-късно през деня извънредна среща на посланиците на НАТО, за да обсъдят събитията в Полша, съобщава още АП.

Съветът за сигурност на ООН също следва да се събере днес за предварително планиран брифинг за ситуацията в Украйна. Със сигурност щеше да бъде повдигнат и въпросът за ракетния удар в Полша.

В изявленията си Полша и НАТО използваха формулировки, които подсказват, че поне засега не разглеждат ракетния взрив като руска атака, отбелязва АП.

В изявлението на Полша не се разглеждат обстоятелствата на удара, включително дали става въпрос за грешка при насочването на ракетата или за това тя да е била отклонена от курса от украинската отбрана. Президентът Дуда нарече случилото се „еднократен“ инцидент и каза, че Полша остава спокойна.

В изявлението на НАТО се казва, че това е "трагичен инцидент".

Украинският президент Володимир Зеленски нарече ракетния удар в Полша „много сериозна ескалация“ на войната.

Ако Русия умишлено е насочила ракетата си към Полша, тя рискува да въвлече 30-те държави от НАТО в конфликта, отбелязва АП.

Полските медии съобщиха, че ударът е бил нанесен в село Пшеводув, на 6 км от границата с Украйна.

Руското министерство на отбраната отрече да стои зад „каквито и да било удари по цели в близост до украинско-полската граница“.

В изявление министерството на отбраната нарече информацията "умишлена провокация" с цел разпространяване на фалшиви новини за Русия.

Полският външен министър Збигнев Рау извика руския посланик и поиска незабавни подробни обяснения, съобщи полското правителство.

Източник: БТА


Дата: 16.11.2022