Президентът на Йемен преотстъпи правомощията си на нов ръководен съвет

Президентът на Йемен преотстъпи правомощията си на нов ръководен съвет

Хади е дал „неотменим“ мандат на съвета, който да поеме всичките му правомощия. Това се казва в декларация на президента, разпространена днес от йеменската информационна агенция САБА.

Съветът ще поеме политическите и военните му правомощия, както и отговорностите му в сферата на сигурността за неопределен период от време. Освен това съветът ще преговаря с йеменските бунтовници хуси за постоянно прекратяване на огъня в цялата страна и „окончателно и цялостно“ политическо решение. 

От края 2014 г. насам страната е обхваната от опустошителен конфликт между подкрепяното от Саудитска Арабия правителство и бунтовниците хуси, които са подкрепяни от Иран.

Новият съвет ще бъде ръководен от Рашад ал Алими, който е бивш вътрешен министър, и ще включва седем членове, всеки от които ще изпълнява и функцията на заместник-ръководител на съвета. Хади, който е президент на Йемен от 2012 г. насам, освободи заместника си Али Мохсен ал Ахмар от поста му. 

Днес Саудитска Арабия приветства прехвърлянето на властта на Хади и заяви пълната си подкрепа за ръководния съвет. Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства обещаха спешно да отпуснат 3 милиарда долара в помощ на Йемен, съобщи саудитската информационна агенция СПА.

Тези действия бяха предприети няколко дни, след като в неделя влезе в сила договореното с посредничеството на ООН двумесечно примирие между воюващите страни в Йемен. Примирието съвпадна с началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

От март 2015 г. Саудитска Арабия и съюзниците ѝ се бият на страната на йеменското правителство с хусите. Сблъсъците избухнаха месеци след като бунтовниците завзеха някои части на страната, включително и столицата Сана. 

Източник: БТА