Президентът на Израел заяви, че страната му е изправена пред най-сериозната криза от основаването си

Президентът на Израел заяви, че страната му е изправена пред най-сериозната криза от основаването си

Честванията по случай 75-годишнината от създаването на Израел започват тази вечер, но те ще бъдат помрачени от споровете около плановете на правителството за въвеждане на съдебна реформа, които противниците на управляващите отхвърлят като заплаха за демокрацията.

"Реформата в съдебната система, нещата, които се случиха около съставянето на това правителство, коалиционните споразумения - всичко това избухва наведнъж", заяви Херцог.

Реформата, към която се стреми дясното религиозно правителство на Бенямин Нетаняху, се разглежда от мнозина като "промяна на световния ред", отбелязва ДПА.

Съюзниците на Израел наблюдават с безпокойство кризата, заяви Херцог. "Светът ни гледа, враговете ни празнуват, а приятелите ни са обезпокоени. Питат ме какво се случва", добави той.

"Освен въпросите, които ни плашат от първите дни на ционизма, въпросите за баланса между еврейското и демократичното, за мястото на религията в живота ни и за ограниченията на властите, има и много психологически елементи", заяви Херцог във връзка със съдебната реформа. "Ние сме народ, който е събран от 100 различни места", добави президентът.

Източник: БТА


Дата: 25.04.2023