Премиерът на Белгия подаде оставка, след като партията му загуби изборите за ЕП

Премиерът на Белгия подаде оставка, след като партията му загуби изборите за ЕП

Партията на Де Кро успя да получи по-малко от 7% от гласовете, изоставайки доста от десния "Нов фламандски алианс" (Nieuw-Vlaamse Alliantie, N-VA) с очакваните 22% от гласовете, според предварителните резултати, предоставени от Министерството на вътрешните работи. Крайнодясната партия "Фламандски интерес" (Vlaams Belang) се класира на второ място със 17,5% от гласовете.

"Беше особено трудна вечер, загубихме. Ще подам оставката си като министър-председател. Но либералите са силни, ние ще се върнем“, заяви той.

Според протокола Де Кро ще връчи оставката си на белгийския крал Филип в понеделник в кралския дворец в Брюксел.

Той трябва да остане действащ министър-председател в следващите месеци, докато преговорите между спорещите белгийски политици за намиране на ново правителство продължават.

"Нашите некролози бяха написани, но ние спечелихме тези избори", заяви след изборите лидерът на N-VA Барт де Вевер, който сега изглежда, че ще стане следващия министър-председател на Белгия, отбелязва Франс прес.

Разделена между съперничещите си езикови лагери, сложната политическа мозайка на Белгия отдавна се възприема като гранично нефункционална. Страната е изправена пред продължителен период на спорове за съставяне на ново правителство, след като миналия път ѝ отне 493 дни, за да състави управляваща коалиция през 2019 г.

Настоящият незавиден рекорд на Белгия за време, прекарано в сформиране на коалиция, възлиза на 541 дни, достигнати през периода 2010-2011 г.

Източник: БНР