Постигната е сделка за украинското зърно - 20 милиона тона ще бъдат деблокирани от Одеса

Постигната е сделка за украинското зърно - 20 милиона тона ще бъдат деблокирани от Одеса

Деблокирането на украинските пристанища е от ключово значение за избягване на риск от глад. В силозите в Одеса има 20 милиона тона украинско зърно.

Вашингтон приветства споразумението, постигнато с посредничеството на ООН, но подчерта необходимостта от търсене на отговорност от Русия за неговото приложение.

"Изобщо не трябваше да изпадаме в това положение. Руската федерация съзнателно реши да превърне храните в оръжие. Това, което чуваме през последните часове, е положително развитие", коментира Нед Прайс - говорител на Държавния департамент на САЩ.

Киев потвърди, че днес в Турция ще се състои нов кръг от преговори за деблокиране на украинското зърно и е възможно подписването на документ.

"Очакваме добра новина за страната ни от Турция относно деблокирането на нашите пристанища", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Планът предвижда украински кораби да водят товарните съдове със зърно през минираните пристанища, а Русия да обяви прекратяване на огъня по време на транспортирането. В текста е записано, че Турция с подкрепата на ООН ще инспектира товарите заради опасенията на Москва от оръжейна контрабанда. Споразумението предвижда улеснения и за руския износ на зърно и торове през Черно море.

Турция и ООН работят за пробив от два месеца. Москва отрича да блокира украинските пристанище и обвинява Киев, че поставя морски мини. Според руската страна западните санкции забавят руския износ на храни. Киев твърди, че руският флот блокира украинския износ по море, а окупационните сили крадат зърното от украинските стопанства.

Източник: БНТ


Дата: 22.07.2022