Папа Франциск: Ватиканът е готов да посредничи за мир между Русия и Украйна

Папа Франциск: Ватиканът е готов да посредничи за мир между Русия и Украйна

Запитан дали вярва, че помирението между Москва и Киев е възможно, Франциск призова никой да не се отказва от тази идея.

"Но всеки трябва да се захване с демилитаризирането на сърца и душите си, като започне със своето собствено сърце и душа, а после да разсейва и разоръжава насилието. Всички ние трябва да бъдем пацифисти. Ние трябва да искаме мир, а не просто примирие, което може само да послужи за превъоръжаване. Трябва да искаме действителен мир, който е плод на диалога", изтъкна той пред изданието.

Същевременно в друга статия вестникът коментира появила се в консервативния британски седмичник "Спектейтър" публикация, че лидерът на италианската партия "Форца Италия" имал намерение да отиде в Москва, за да се опита да сложи край на конфликта в Украйна, тъй като вярвал, че само той може да привлече руския президент на масата на преговорите. Според "Спектейтър" Берлускони имал намерение да се опита да посети Москва преди Коледа, пише още "Стампа". Италианското издание допълва, че автор на публикацията в "Спектейтър" е Никълъс Фарел, английски журналист, който е съветник и приятел на Берлускони. Така че той  е в позиция да е запознат отблизо с намерението на бившия италиански премиер и настоящ сенатор. Преди години именно Фарел направи прочутото интервю с Берлускони, в което той твърдеше за Мусолини, че не е убил никого и че е изпращал хората на ваканция на границата, припомня "Стампа".

Сега в статията на Фарел пише, че Берлускони иска мирно споразумение между Русия и Украйна, постигнато с негово посредничество. В статията Берлускони е обрисуван на розов фон, заобиколен от гълъби и се казва, че той искал  споразумението за мир, договорено с негово посредничество, да се превърне в неговата политическа лебедова песен. Частният му самолет вече бил готов да отлети за това посещение, твърди Фарел.

В статията британският журналист смята, че за подобно споразумение не може да има по-добро време. Русия понесе поредно унизително поражение с изтеглянето от Херсон, а изглежда, че администрацията на Джо Байдън упражнява натиск върху украинския президент Володимир Зеленски да обмисли наистина да сключи договор за мир.

В статията се посочва Берлускони смятал, че може да изиграе ролята на посредник в тази насока, без да застраши позицията на НАТО и че така щял да влезе в книгите по история като световен герой.

Но от "Форца Италия" опровергаха информацията, че Берлускони има намерение да пътува до Москва, пише италианският в. "Република".

Опровержение направи и италианският външен министър Антонио Таяни, който също е от "Форца Италия". Той заяви, че това е лъжа и че в Москва не може да се отиде просто ей така. Таяни припомни, че в миналото е говорил, че Берлускони, а също и Ангела Меркел биха могли да бъдат добри посредници, в рамките на ООН, за постигане на мир между Русия и Украйна, предвид факта че имат лично познанство с Путин, въпреки че те заемат твърда проатлантическа позиция. Но Таяни добави, че това предложение е вече остаряло, а Берлускони вече е официален представител (сенатор), което означава, че той не може просто ей така да седне в самолета и да отпътува за Русия. Според Таяни Берлускони не постъпва така. 

Таяни допълни, че не вижда "положителни проблясъци" в Украйна и добави: "Далеч сме от мира. Не виждам никакви положителни решения в краткосрочна перспектива", добави Таяни.

Източник: БТА


Дата: 18.11.2022