Остър недостиг на шофьори на камиони в Испания

Остър недостиг на шофьори на камиони в Испания

Испания е пред криза заради недостига на шофьори на камиони. Ако не се вземат спешно мерки, които да привлекат млади хора на работа, от бранша се опасяват, че през следващите 3 години вакантните места ще бъдат повече от 15 000.

Средната възраст на шофьорите на камиони в Испания е над 40 години. Много от тях са наследили професията от бащите си, но сега младите категорично отказват да работят това. Причината са ниското заплащане и условията на труд.

„В крайна сметка наблюдаваме силна конкуренция между транспортните компании, които си крадат шофьорите, за да могат да продължат да работя. Проблемът съществува от години, но сега е крайно изострен“, казва Хосе Мария Кихано, генерален секретар на Испанската конфедерация на товарния транспорт.

По техни данни в Европа сега са нужни 400 000 шофьори, за да покрият настоящите нужди на компаниите-работодатели, но такива все по-трудно се набират. Според самите шофьори основният проблем дори не е в заплатите, а в условията на работа, които те държат по 20 дни далеч от семейството. Затова и транспортния сектор е един от малкото, все още не са феминизирани. Едва един на всеки 6 камиони в страната се управлява от жена.

Източник: БНР


Дата: 30.09.2021