Очаквана победа: Касъм-Жомарт Токаев печели президентските избори в Казахстан

Очаквана победа: Касъм-Жомарт Токаев печели президентските избори в Казахстан

Според данните на Централната избирателна комисия за Касъм Жомарт-Токаев са гласували над 6 милиона 456 хиляди души, като активността е била близо 70 на сто.  Победителят получи поздравления от някои от останалите петима кандидати, както и от бившия държавен глава Нурсултан Назарбаев.

Токаев  определи завършилата кампания като историческа и заяви, че вотът слага началото на нова политическа епоха. По думите му в бъдеще всички основни институции в страната ще бъдат реформирани:

"Ние ясно и последователно ще осъществяваме конституционна реформа. Преминаваме и към нова форма на политическо устройство на страната. В икономиката ще има кардинални изменения, ще повишаваме благосъстоянието на гражданите".

За постигането на тези цели ни е нужно единство, призовавам ви към това, добави Токаев. 

Още след  протестите срещу поскъпването на живота през януари, президентът обеща да намали неравенството в доходите чрез изкореняване на корупцията и по-справедливо разпределение на националното богатство.

Изборите бяха предизвикани от 69-годишния Токаев, който според анализатори иска да легитимира и консолидира властта си, след като преди около година отстрани от предшественика си, дългогодишния лидер на страната Нурсултан Назарбаев. 

Източник: БНРДата: 21.11.2022