Новото дясно правителство на Нидерландия положи клетва пред краля

Новото дясно правителство на Нидерландия положи клетва пред краля

На днешната церемония в двореца близо до Хага министрите и държавните секретари положиха клетва пред крал Вилем-Александър.

Четирипартийната коалиция до голяма степен се контролира от Вилдерс, въпреки че самият той не е член на кабинета. 

Новите партньори в алианса с ръководената от Вилдерс "Партия на свободата" бяха поставили отказа му от официална длъжност като условие за участието си в кабинета.

Министър-председател е Дик Схоф - бивш ръководител на тайните служби и агенцията за борба с тероризма, който не е свързан с никоя партия. Неговият предшественик, дългогодишният премиер Марк Рюте, ще поеме поста на генерален секретар на НАТО през октомври.

Подобно на 67-годишния Схоф, повечето членове на кабинета нямат почти никакъв управленски опит. Единствено "Народната партия за свобода и демокрация" (НПСД) на Рюте е с дългогодишно участие в управлението на различни коалиции.

Освен "Партията на свободата", в кабинета участват партия "Нов социален договор" (НСД) и "Фермерско-гражданско движение" (ФГД), възникнало в резултат на масовите фермерски протести през последните години. 

Официалното споразумение за създаване на новата коалиция, озаглавено "Надежда, смелост и гордост", въвежда строги мерки по отношение на търсещите убежища, премахва събирането на семейства на бежанците и се стреми да намали броя на чуждестранните студенти, които учат в страната, отбелязва Асошиейтед прес. 

Агенцията също така посочва, че за първи път от 14 години Нидерландия има нов премиер и за първи път от Втората световна война насам той не е свързан с политическа партия. 

Източник: БНР