Новоизбраният президент на Парагвай ще възстанови дипломатическите отношения с Венецуела

Новоизбраният президент на Парагвай ще възстанови дипломатическите отношения с Венецуела

"Говорих с Мадуро. Казах му за желанието си да възстановя отношенията с Венецуела", каза новоизбраният президент консерватор по време на пресконференция в Асунсион два дни след изборната си победа.

"Имам твърдото убеждение, че народите на Латинска Америка трябва да бъдат обединени. Това не е само политически въпрос, това е и икономически въпрос", добави президентът, който ще встъпи в длъжност през август.

„Примерът на други блокове, като Югоизточна Азия, ни кара да осъзнаем, че най-интегрираните страни имат по-голям икономически просперитет. Това има икономически, политически и социален смисъл“, каза Пеня, давайки за пример по-специално перспективите за двустранна търговия: „Парагвай е голям производител на храни. Венецуела има нужда от тях."

Възстановяването на отношенията „не означава, че трябва да неглижираме нашата защита на човешките права и значението на свободните, прозрачни и приобщаващи избори“, подчерта обаче той.

Парагвай, където дясната партия "Колорадо" е на власт почти непрекъснато в продължение на седем десетилетия, няма дипломатически отношения с Венецуела от 2019 г. насам.

Той е част от така наречената група от южноамерикански държави „Лима“, които не са признали президента Николас Мадуро, който е геополитически изолиран и подкрепян от страни като Куба, Русия или Иран.

Настоящият парагвайски президент Марио Абдо прие с почести в Асунсион венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо, самопровъзгласил се за временен президент на Венецуела през 2019 г., подкрепен от САЩ и Европейския съюз, след като осъди преизбирането на Мадуро през 2018 г.

Колумбия и нейният нов ляв президент Густаво Петро възобновиха дипломатическите отношения със съседна Венецуела през август 2022 г., след като те бяха прекъснати в продължение на три години, посочва АФП.

Източник: БТА