Напускащите Русия фирми рискуват национализация

Напускащите Русия фирми рискуват национализация

В списъка са включени около 60 компании, които обявиха, че ще спрат да работят в Русия.

Списъкът е съставен от организацията "Обществена потребителска инициатива", а ръководителят й Олег Павлов е съобщил пред „Известия“, че „в работата по този списък ще участват и правоприлагащите органи, Министерството на промишлеността, и др. Списъкът е изпратен на руското правителство и на Генералната прокуратура в страната.

Според Павлов „властите вече са изградили единна позиция, че чуждестранният бизнес не може просто така да затвори предприятията си в Русия“.

"Разбира се, списъкът е отворен. Веднага щом има компании, които затварят магазините, заводите и бизнесите си без да предоставят гаранции и компенсации на руските потребители, те автоматично попадат в списъка. Съответно за тях ще бъдат приложени административни, наказателни и съдебни процедури".

Попадането в антисанкционния черен списък заплашва изтеглилата се фирма и нейното ръководство със запор на сметки и активи, въвеждане на външно управление, национализация на имущество. Ръководството на тези предприятия може да бъде подведено под наказателна отговорност за умишлен фалит и измами в особено големи размери.

На 7 март партия "Единна Русия" предложи да се национализира имуществото на компании, които обявяват закриване на производството си в Русия заради войната в Украйна. Впоследствие руското министерство на икономиката предложи да се въведе външно (руско) управление в компании, в които поне 25% са притежание на чужденци и които са напуснали руския пазар.

Към момента списъкът на компаниите, напуснали руския пазар, е огромен: сред тях са гиганти като IKEA, Jysk, Spotify, H&M, Apple и т.н.

Източник: БНР