Кубинският парламент преизбра президента Диас-Канел за нов мандат

Кубинският парламент преизбра президента Диас-Канел за нов мандат

Повече от 400 представители на асамблеята, които бяха избрани през март, встъпиха в длъжност вчера сутринта, а след това се събраха в залата, за да изберат ръководството на правителството и президента.

През новия си мандат Диас-Канел трябва да се справи с нарастващата инфлация и националния недостиг на храна, лекарства и енергия, тъй като Куба е изправена пред продължаващите строги санкции на САЩ, както и с недоволството на населението, изразено отчасти чрез рекордно високите нива на миграция към САЩ и други страни, посочва АП.

Самият президент изрази през декември силната си "лична неудовлетвореност", че не е успял да подобри икономическото положение. Но той отхвърли всякаква възможност за промяна в политическата система на Куба, където комунистическата партия е закрепена в конституцията като лидер на обществото и единствената законна партия.

"Отказвам да демонизирам социализма, защото по същество социализмът е система, насочена към постигане на възможно най-голяма социална справедливост", заяви тогава Диас-Канел.

През 2018 г. Диас-Канел стана първият лидер на Куба от шест десетилетия насам, който не носи фамилията Кастро.

Източник: БТА


Дата: 20.04.2023