Кралица Елизабет II бе погребана в Уиндзор

Кралица Елизабет II бе погребана в Уиндзор

Това беше последният акт от един дълъг и емоционален ден за членовете на кралското семейство, със стотици хиляди излезли по улиците да следват процесиите и милиони по цял свят, наблюдавали погребението по телевизията:

Последната церемония от цялото тържествено държавно погребение не бе предавана по телевизията и бе без присъствието на журналисти. 

Около 23 часа българско време на официалният сайт на кралското семейство бе пуснато кратко съобщение, че Елизабет Втора е погребана до нейния съпруг принц Филип.

Както посочиха по-рано от Бъкингамския дворец : "Това е дълбоко лично семейно събитие и подробности за него няма да бъдат разпространявани официално".

Ковчегът с кралицата е бил спуснат в гробницата в мемориалния параклис "Крал Джордж Шести", който е част от църквата "Сейнт Джордж". 

В този параклис, който е пристройка към църквата от 1969 година, вече се намират тленните останки на бащата на кралицата – крал Джордж Шести, нейната майка и нейната сестра Маргарет.

Когато принц Филип почина преди 17 месеца, ковчегът му също бе положен в кралската крипта на "Сейнт Джордж" в очакване да бъде преместен в параклиса, когато почине Елизабет II.

По-рано Обединеното кралство и целият свят станаха свидетели на безпрецедентно събиране на толкова много световни лидери на едно място за кратко време, според мнозина експерти по въпроси на монархията. Това стана на погребалната служба в Уестминстърското абатство, където присъстваха над 2000 държавни глави, премиери и монарси от цял свят, както и много други високопоставени гости.

Елизабет Втора почина на 8 септември в шотландското ѝ имение Балморал на 96 години.

Източник: БНРДата: 20.09.2022