Китайската търговия отслабва през октомври, изправена пред по-слабо глобално търсене и местни локдауни

Китайската търговия отслабва през октомври, изправена пред по-слабо глобално търсене и местни локдауни

Китайският износ е намалял с 0,3 на сто през октомври спрямо година по-рано, до 298,4 милиарда долара. Това представлява спад, след като през септември показателят нарасна с 5,7 на сто, съобщиха китайските митнически власти. Отново на годишна основа, вносът е намалял с 0,7 на сто до 213,4 милиарда долара в сравнение с 0,3 на сто ръст през септември.

Търговският излишък на Китай е нараснал с 0,9 на сто, отнесено към същия месец година по-рано, достигайки 85,2 милиарда долара.

Прогнозните данни предвиждаха китайската търговия да отслабне, тъй като глобалното търсене се охлади след повишаването на лихвите от Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ и други централни банки в усилията им да овладеят нарастващата инфлация.

Местното потребителското търсене е засегнато от политиката на Пекин на "нулев ковид", която многократно блокира големи градски райони, за да ограничи разпространението на заразата. Това наруши дейността на бизнеса и затвори милиони хора по домовете им седмици наред.

Икономическият растеж обаче се ускори до 3,9 на сто спрямо година по-рано през тримесечието, завършващо през септември. През първите шест месеца на годината, той бе едва 2,2 на сто. Според прогнозите на експертите икономическата активност ще отслабва, тъй като наложените локдауни в страната стават все повече.

"Икономиката се забави отново през октомври заради затегнатия контрол срещу коронавирус, както и заради забавящото се външно търсене", каза Лари Ху, експерт на "Макуайъри Груп" (Macquarie Group), цитиран от Асошиейтед прес.

Спадът в китайското търсене вреди на развиващите се икономики, доставящи петрол, соя и други суровини, но и на развитите икономики, като САЩ, Япония и европейските страни, които са източник на потребителски стоки, микрочипове и различни технологии, необходими на китайските производители.

Също така през октомври китайският износ за САЩ се е повишил с 35,3 на сто спрямо октомври 2021 г. при обем от 47 милиарда долара въпреки продължаващите повишения на митническите такси. За същия период вносът на американски стоки е нараснал с 52,4 на сто, до 12,8 милиарда долара.

Търговският излишък на Китай със Съединените щати, внимателно следен от политиците във Вашингтон, е набъбнал с 29,9 на сто, до 34,2 милиарда долара.

Китайският внос от Русия, представляващ предимно петрол и газ, се е увеличил повече от два пъти, нараствайки със 110,5 на сто през октомври на годишна база, при обем от 10,2 милиарда долара. 

Пекин засилва вноса на енергоносители от Русия, за да се възползва от намаленията на цените им. Това допълва паричния поток към Кремъл и ограничава въздействието на наложените от Запада санкции срещу руските власти.

Отново през октомври на годишна основа китайският износ към Европейския съюз е нараснал с 5,5 на сто до 44,1 милиарда долара, докато вносът на европейски стоки в страната е с 15,5 на сто по-малко, при обем от 21,4 милиарда долара. Вследствие търговският излишък с Евросъюза се увеличи с 38,1 на сто до 22,7 милиарда долара.

За първите 10 месеца на 2022 г., отнесено към същите месеци година по-рано, китайският износ се е увеличил с 11,1 на сто до 3 трилиона долара, докато вносът е нараснал с 3,5 на сто до 2,3 трилиона долара, съобщиха още митническите власти. Търговският излишък на страната с останалия свят е възлизал на 727,7 милиарда долара.

Източник: БТА