Израелската армия представя план за "евакуация" на цивилни граждани от зоните на бойните действия

Израелската армия представя план за "евакуация" на цивилни граждани от зоните на бойните действия

Съобщението беше направено преди очакваната израелска офанзива в Рафах - пренаселен град в южната част на палестинската територия, наричан от Нетаняху "последната крепост" на ислямисткото движение "Хамас".

Снощи израелските военни съобщиха, че военните съобщиха, че на кабинета е бил представен "план за евакуация на населението от районите на бойните действия в ивицата Газа и предстоящия оперативен план".  Одобрен е и план за предоставяне на хуманитарна помощ на ивицата Газа, "за да се предотврати мародерството в северната ивица и други райони", се казва в съобщението, цитирано от ДПА. В краткото съобщение не бяха дадени никакви подробности. 

В съобщението на израелските военни не се споменава изрично Рафах, където са струпани 1,5 милиона палестинци, търсещи убежище от сраженията в други части на изолираната крайбрежна зона. Нетаняху иска бързо да стартира плановете за военна офанзива в Рафах въпреки продължаващите преговори за прекратяване на огъня. Той заяви през уикенда, че ще свика кабинета в началото на седмицата, за да бъде разрешен оперативният план, отбелязва ДПА.

В международен план планираната офанзива срещу град Рафах, който е препълнен с бежанци, е силно критикувана. Дори съюзници като САЩ призовават Израел да прояви сдържаност. Въпреки това Нетаняху е твърдо решен да премине към настъпление в Рафах. Премиерът многократно е подчертавал, че ще бъде невъзможно да постигне военната си цел за елиминиране на "Хамас", ако в Рафах останат четири батальона на групировката.

Източник: БТА


Дата: 26.02.2024