Израел нанесе удар по Сирия, след като дрон атакува град Ейлат

Израел нанесе удар по Сирия, след като дрон атакува град Ейлат

Военните не посочват коя организация в Сирия е изстреляла безпилотния самолет към Ейлат, на Червено море, приблизително на 400 км от най-близката точка на сирийска територия.

Но в изявлението се казва, че правителството на Сирия носи отговорност "за всяка терористична дейност, която се извършва от територията на страната." Няма данни за пострадали при инцидента с дрона, който е нанесъл леки щети.

Станалото с дрона се прибавя към поредицата от нападения, насочени срещу Израел от региона, след зловещата атака на "Хамас" срещу Израел и избухналите след това боеве в ивицата Газа.

Свързаното с Иран йеменско движение на хусите многократно е предприемало атаки с ракети и дронове  срещу Израел от 7 октомври насам, като всички те са били свалени или са аварирали.

В четвъртък хусите, които управляват обширни територии в Йемен, включително столицата Сана, заявиха, че са изстреляли балистични ракети по различни израелски цели, включително по това, което говорител на групировката описа като военни цели в Ейлат.

Израелските военни заявиха, че тяхната система за противовъздушна отбрана "Ароу-3" е прихванала ракета, изстреляна към израелска територия близо до Червено море и че системата за ПВО "Пейтриът" е прехванала "подозрителна цел" в южната част на пустинята Негев.

Източник: БТА