Инфлацията в Китай се забави до 18-месечен минимум

Инфлацията в Китай се забави до 18-месечен минимум

Индексът на потребителските цени (CPI) се е повишил с 0,7 на сто през март спрямо същия месец на миналата година след нивото от 1 на сто през февруари. Мартенското равнище е наи-бавното от септември 2021 г., според Националната статистическа служба на страната. 

Отчетената инфлация при потребителските цени е под очакванията на анализаторите, които прогнозираха ниво от 1 на сто, според китайската компания за финансова информация "Уинд" (Wind). 

Общо за цялата минала година индексът на потребителските цени в Китай е нараснал с 2 на сто. За 2023 г. Пекин определи инфлационна цел от 3 на сто. 

Същевременно индексът на производствените цени, който отразява цените, при които заводите продават стоките си на едро, се е понижил за шести пореден месец - с 2,5 на сто на годишна основа през март след понижението от 1,4 на сто през февруари. 

Производствените цени се понижават с най-бърз темп от юни 2020 г., при това - повече от очакваните 2,3 на сто.  

Засилването на спада на годишна основа се дължи основно на високата база за сравнение при петрола, въглищата, стоманата и други сектори, посочва Дън Лиюан, старши статистик в статистическото ведомство. 

Източник: БТА