Германия определи два бойни батальона за прехвърляне в Литва

Германия определи два бойни батальона за прехвърляне в Литва

В Литва ще бъдат изпратени 122-ри механизиран батальон, базиран в Оберфихтах в Южна Германия, и 203-ти механизиран батальон, базиран в Аугустдорф в Западна Германия, уточни ведомството.

Министърът на отбраната Борис Писториус е взел решението по препоръка на главния инспектор на въоръжените сили Карстен Бройер.

Двата батальона ще се присъединят към многонационалната бойна група на НАТО в Литва, чийто личен състав се сменя на ротационен принцип и е под германско командване.

"С това решение двете формирования и техните войници и граждански служители получават яснота възможно най-рано така, че да съобразят плановете си и да имат време да се адаптират към промените", каза Писториус.

Целта според министъра е Литва да се превърне в привлекателно място за служба за германските военни и да се направи така, че там към тях да могат да се присъединят и семействата им.

Планът предвижда първите военнослужещи от механизираната бригада да пристигнат в Литва през 2024 г. Очаква се общата ѝ численост да достигне до около 4000 войници.

Германия в момента има разположени около 800 военни в Литва, което е около половината от базирания там на ротационен принцип контингент на НАТО.

Писториус заяви, че в освободените от двата батальона бази в Германия ще бъдат прехвърлени други военни подразделения.

Източник: БТА