Френският президент пристигна на посещение в Бразилия

Френският президент пристигна на посещение в Бразилия

Макрон беше посрещнат от своя колега Луиз Инасио Лула да Силва в Белем - град в Северна Бразилия, който ще бъде домакин на срещата за климата КОП30 през 2025 г.

Преди това Макрон бе на визита във френския департамент Гвиана.

Околна среда, отбрана, икономика, геополитика: двамата президенти възнамеряват да демонстрират сближаване по всички направления между Франция и латиноамериканския гигант, ключов играч в БРИКС, блока на страните с бързоразвиващи се икономики.

Близо до Белем, един от големите градски центрове в Амазонския басейн, двамата президенти пътуваха с лодка до остров Комбу. Там те посетиха микропредприятие за производство на какао, което има за цел да покаже, че икономическото развитие и опазването на околната среда могат да вървят ръка за ръка.

Най-голямата тропическа гора в света играе жизненоважна роля в борбата с глобалното затопляне, като поглъща въглеродните емисии. Обезлесяването в бразилската част на Амазония е намаляло наполовина през 2023 г., което е успех за президента Лула, обещал да спре това явление до 2030 година. Общо 5152 кв. км гори са били унищожени. 

Това е първото официално посещение на френски президент в южноамериканския гигант от 11 години насам. Макрон възнамерява да обърне страницата на времето на крайнодесния президент Жаир Болсонаро (2019-2022 г.). В разгара на кризата с пожарите в Амазония Жаир Болсонаро и неговите министри направиха много нелюбезни и дори обидни коментари за президента Макрон и съпругата му, отбелязва АФП.

Източник: БТА


Дата: 27.03.2024