Филипините разположиха навигационни шамандури във водите на Южнокитайско море, "за да защитят суверенитета си"

Филипините разположиха навигационни шамандури във водите на Южнокитайско море, "за да защитят суверенитета си"

Буйовете, обозначени с филипинското знаме и местните имена на районите, бяха разположени между 10 и 13 май на рифовете Хулиан Фелипе и Балагтас, както и около островите Патаг, Кота и Паната. 

При рифа Хуан Фелипе китайски кораб на бреговата охрана е проследил филиписнките кораби на разстояние от 2 морски мили, докато те са поставяли буя, заявиха филипинските военноморски сили. "Напрежението и споровете за територия възникват, защото границите в морето са само въображаеми линии, начертани върху водата", заяви командващият бреговата охрана адмирал Артемио Абу при връщането си на сушата след разполагането на шамандурите. "Тези въображаеми линии се движат и променят с зависимост от гледната точка, картите и интересите на всяка страна", добави той.

Тези шамандури "ще предупреждават всеки, който пътува по тези морски пътища, че навлиза на филипинска територия", отбеляза адм. Абу.

Буйовете, чийто брой в Южнокитайско море от 2022 г. насам се е увеличил на 10, бяха разположени на фона на все по-агресивните действия от страна на Китай във водите на Южнокитайско море.

Миналия месец повече от 100 китайски кораба бяха забелязани да плават близо до рифа Хулиан Фелипе в продължение на повече от седмица, а китайски плавателни съдове блокираха корабите на филипинската брегова охрана при патрулиране във водите на морето.

Бреговата охрана планира да разположи още шест шамандури в спорните води по-късно тази годината - стъпка, която според съветника по националната сигурност Едуардо Ано ще покаже, че Филипините са решени да бранят правата, територията и суверенитета си. 

Източник: БТА


Дата: 15.05.2023