Екстремно високи температури в Испания

Екстремно високи температури в Испания
През последните 50 години температурите в Испания никога не са надвишавали 38º през април: такава стойност е регистрирана на 3-то число през 1980 г. на летището във Фуертевентура. Между четвъртък и събота тази седмица е много вероятно в повече от 200 общини това ниво ще бъде изравнено или надвишено, сочи анализ на EL PAÍS на базата на прогнозните данни от Държавната метеорологична агенция. Съобщава се, че температурите ще достигнат стойности по-близки до средните за юли, отколкото за очакваните за края на април.

Медиите в страната пишат, че жегите се добавят към проблема със сушата, заради който по-рано тази седмица страната поиска спешно средства от Европейския съюз в подкрепа на фермери и животновъди. Земеделския министър Луис Планас съобщи, че е писал до европейския комисар по земеделието Януш Войчеховски с молба за помощ за 890 000 селскостопански работници.

В момента 27 на сто от територията на Испания е класифицирана като "извънредна ситуация" или "тревога" поради суша, а водните резерви са наполовина от капацитета.  

Испания е най-големият износител на зехтин в света и важен производител на плодове и зеленчуци. Сушата вече повиши цените на испанския зехтин до рекордни нива.

Миналата година беше най-горещата, откакто е започната статистика през 1961 г.

Източник: БНР


Дата: 27.04.2023