Божествена света литургия и молитва с бежанци и мигранти на папа Франциск в Кипър

Божествена света литургия и молитва с бежанци и мигранти на папа Франциск в Кипър

Папа Франциск е на първото си апостолическо посещение в Кипър. По време на официалната церемония по посрещането му в президентския дворец той каза, че европейският континент се нуждае от помирение и единство, за да продължи напред. Стените на страха и националистическите интереси никога няма да бъдат решение на проблемите, добави папа Франциск. 

Божествена света литургия и молитва с бежанци и мигранти са знаковите събития, бележещи втория ден от визитата на папа Франциск в Кипър.

Апостолическото посещение на главата на Римокатолическата църква продължава днес с акцент върху два от неговите приоритети – усилията за облекчаване на тежкото положение на мигрантите и засилването на православно-католическия диалог.

Първата среща на папа Франциск днес е с религиозните водачи на Кипърската православна църква - архиепископа на Кипър Хрисостомос Втори и членовете на Светия синод. Католическото духовенство и общност на острова бяха негови домакини веднага след пристигането му в четвъртък.

Главата на Ватикана ще отслужи Божествена света литургия в Никозия, която се очаква да събере около 7000 вярващи от целия остров и съседни страни. На нея ще присъства и президентът на Кипър Никос Анастасиадис.

В католическата катедрала папа Франциск ще ръководи икуменическа молитва с бежанци и мигранти, която има символно значение на фона на нарастващото политическо и социално напрежение в страната заради големия поток търсещи убежище.

Главата на Ватикана призова жителите на острова да приветстват „нови братя и сестри, пристигащи от други брегове на света“.

По негова инициатива 50 мигранти от Кипър ще заминат за Италия.

Източник: БНР