Удивително добре запазен папирус с дължина между 13 и 15 метра е сред откритията в некропол от Новото царство на Древен Египет

Удивително добре запазен папирус с дължина между 13 и 15 метра е сред откритията в некропол от Новото царство на Древен Египет

Удивително добре запазен папирус с дължина между 13 и 15 метра е сред откритията в некропол от времето на Новото царство на Древен Египет между 16-ти и 11-ти век пр.н.е. в Туна ел Джебел, област Миня, обяви Министерството на туризма и на паметниците на културата на Египет. Папирусът, който съдържа текстове от “Книга на мъртвите”, ще бъде изложен в Големия египетски музей до пирамидите в Гиза, чието откриване се очаква. 

Погребалният комплекс се състои от изсечени в скалите гробници. Екипът, който работи на мястото от 2017 година, е намерил каменни саркофази и богато украсени дървени ковчези с мумии на високопоставени сановници и жреци.

Сред находките са и амулети, керамични погребални фигурки (ушебти) и канопи - подобни на делви съдове, които са се използвали за съхранение на вътрешностите на мумиите. 

В района на Туна ел Джебел се е намирал древноегипетският град Хермополис (Шмун). Сред известните забележителности там са гробниците на Петозирис, който е бил главен жрец на Тот при управлението на Александър Велики и на красивата Исидора, която се е удавила в Нил по времето на римския император Антоний Пий. 

Източник: БТА


Дата: 16.10.2023