Поход по пътя на Таньо войвода

Поход по пътя на Таньо войвода

Началото ще бъде дадено в 8:00 часа сутринта днес (30 май) в Тутракан, а финалът ще е на 2 юни (петък) в село Априлово. В четвъртък вечерта се предвижда и концерт на Теодосий Спасов и неговата група в Попово.

Походът ще премине и през Русенска област, като по програма на 1 юни от 10.00 до 11.00 часа са планирани тържествени мероприятия във Ветово. Преди това походът ще премине и през Сеново и Кривня, както и през резервата „Бели Лом“.

По традиция се прави възстановка на слизането на четата на дунавския бряг край тутраканското село Пожарево. Има и преглед на маршовата и патриотичната песен и военни игри.

Събитието е част от националния културен календар на Министерството на образованието и науката. Основен организатор е Културно-просветното дружество "Родно Лудогорие". Походът се осъществява с подкрепата на музеите и общините на Силистра, Исперих, Разград и Попово. В инициативата ще участват и представители на Министерството на образованието и науката, както и на Министерството на отбраната.

На 17 май 1876 година, шест часа преди Ботевата чета да стъпи на Козлодуйския бряг, 28 четници, предвождани от войводата Таньо Стоянов Куртев, родом от Сливен, преминават Дунав и стъпват на българска земя при тутраканското село Пожарево. Това е втората чета на българската емиграция в Румъния, създадена по идея на Христо Ботев. Бойният път на четата продължава 11 дни.

След три сражения войводата Таньо Стоянов загива на Керчан баир край село Априлово. След гибелта на войводата четата е разбита.

Източник: БНР


Дата: 30.05.2023