От днес до неделя в Перник ще бъде проведен най-големият маскараден форум на Балканите - "Сурва"

От днес до неделя в Перник ще бъде проведен най-големият маскараден форум на Балканите - "Сурва"

 Състезателните дефилета също ще започнат днес, което се случва за първи път в 50-годишната историята на маскарада. До момента преминаването на групите се провеждаше през втория и третия ден на събитието. Очакват се над 10 000 участници, сред които и 15 чуждестранни маскарадни групи, да бъдат гости на събитието, което ще продължи до неделя. 

Проявите започват още тази сутрин в 10:00 ч. с откриването на Международна научна конференция на тема: "Маски, фестивали, музеи" в Общински комплекс "Дворец на културата". По същото време ще отворят врати творчески ателиета и маскарадни работилници за деца. Днес ще се проведе и младежкото дефиле "Сурвакариада", в което ще участват над 800 ученици, предимно от пернишки училища. Следобяд, в 13:00 часа, ще бъде даден старт на конкурсните дефилета с 21 маскарадни групи от цялата страна.

Фестивалът "Сурва" ще бъде официално открит довечера от 18:00 ч. с грандиозен спектакъл под името "Завръщането". Сред гостите на сцената пред Двореца на културата в Перник се очаква да бъде и президентът Румен Радев, представители на Федерацията на европейските карнавални градове, посланици, народни представители и др.
Церемонията ще бъде допълнена от 3D мапинг шоу, аудиовизуални ефекти и други специални изненади.  

По време на трите фестивални дни в Мемориала на миньорския труд в центъра на Перник ще бъде обособена зона за забавления и събития, където след откриването на "Сурва" двама известни диджей ще зарадват почитателите на електронната музика със свои авторски парчета. 

През съботния и неделния ден в Мемориала също се очакват множество атракции и активности, сред които забавления за деца и съвместен фолклорен концерт между Берковската духова музика и танцови състави от Пернишко.

Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник е с над 57-годишна история и е най-големият маскараден форум на Балканите. Той се организира от Община Перник от 1966 г., а през 2015 г. празникът "Сурова" е включен в Представителния списък на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството.

Международният фестивал в Перник се организира от общинската администрация и е под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Източник: БТА


Дата: 27.01.2023