Най-старото изложение на цветя на закрито в света започна във Филаделфия

Най-старото изложение на цветя на закрито в света започна във Филаделфия

На влизане в Конгресния център на Пенсилвания, където се организира изложението, може да се види инсталация от орхидеи, окачени на тавана над променящата цвета си градина. Изложбата, озаглавена „FLORASTRUCK“, приветства посетителите отново на закрито след две години прекъсване заради пандемията от КОВИД.

Тази година градините на изложението са подредени около криволичеща алея, която имитира разходка на открито. Някои от „флоралните пейзажи“ достигат площ от 270 квадратни метра.

По думите на организаторите от Дружеството за растениевъдство на Пенсилвания темата на изложението – „Електричеството на градината“, има за цел да предизвика „искрата на радост, която изпитваме, когато подаряваме или получаваме цветя“.

Сред участниците в събитието е „Шафър Дизайнс“ от Филаделфия, чиято изложба „Наслада за очите“ имитира цветовете и ароматите на сладкиши. Под неонови светлини са изложени манекени с цветя вместо глави, както и гигантска поничка с розова глазура.

Инсталацията „В търсене на мир“ на „Трийлайн дизайнз“ от Портланд, Орегон,  разказва историята на жена и нейните внуци, които живеят в Украйна във време на война. Жената успокоява децата с приказката за фея на мира, която живее в близката гора.

„Мозъчна гора“ на „Дженифър дизайнс“ от Ню Джърси представлява светещо дърво с оголени клони и открити корени. В подножието му е поставен мозък, украсен с цветя, в който могат да влязат посетителите.

Панорамна инсталация, изложена от организацията „Чернокожи флористки“, включва три преобърнати бъчви, от които се изливат яркорозови, оранжеви и лилави потоци. Когато стигнат до голямо триметрово дърво, те се смесват и образуват цветна леха. Инсталацията е символ на единството на членовете на организацията.

„Студио екзотика“ пък е изложба на „Ил екзотикс“, която представлява нощен клуб, украсен с тропически растения, с танцьори, диджей и барман.

Дизайнерката на церемонията на наградите „Грами“ Ту Блуум организира парти, по време на което посетителите могат да посадят и аранжират цветя, които после да вземат със себе си.

Важна част от изложението е състезанието, в което за престижните сини ленти в различни ботанически категории се надпреварват стотици градинари. Журито на конкурса ще оценява участници и в чисто новите тазгодишни категории, сред които са тези за цитруси и за флорален дизайн.

Посетителите на изложението могат и да се разходят из многообразието от над 200 щанда, от които могат да се закупят цветя, градински уреди, семена, изкуство, стоки за дома, бижута, храна и дрехи.

Източник: БТА