Датски ресторант е обявен за най-добър в света

Датски ресторант е обявен за най-добър в света

За втора поредна година датски ресторант оглавява класацията, която британското списание "Ресторант" организира от 2002 г. Миналата година първенец бе "Нома".

Победителят "Джирейниъм", който се намира в датската столица Копенхаген, се ръководи от главния готвач Расмус Кофоед. Вдъхновеният от природата ресторант получи първите три звезди "Мишлен" за Дания през 2016 г.

На второ място е класиран перуанският ресторант "Сентрал" (Central) в Лима. На трето и четвърто място са испанските ресторанти "Дисфрутар" (Disfrutar) в Барселона и "Диверсо" (Diverxo) в Мадрид.

Колумбийката Леонор Еспиноса бе определена "най-добрата жена готвач в света", а нейният ресторант "Лео" бе класиран на 48-о място.

Въпреки прочутата кухня на Франция само три френски ресторанта – всичките в Париж, попадат в топ 50.

Класацията е изготвена от 1080 независими кулинарни експерти, включително готвачи, специализирани журналисти и собственици на ресторанти, които отбелязват своя опит през последните 18 месеца под егидата на списанието.

Експертите са разделени на 27 региона с по 40 избиратели, като всеки може да гласува за 10 ресторанта, като поне три са извън техния регион.

Класацията, която се спонсорира от няколко марки, често е критикувана, особено от френски готвачи, които я обвиняват в липса на прозрачност.

Френските критици, както и тези от Япония и Съединените щати, създадоха своя класация La Liste през 2015 г., в която подреждат 1000 ресторанта по света.

Церемонията по обявяването на престижния списък с 50-те най-добри ресторанти в света трябваше да се проведе в Москва тази година, но беше преместена в Лондон след нахлуването на Русия в Украйна през февруари. От нея бяха изключени руски ресторанти.

Източник: БНР


Дата: 20.07.2022