В Стара Загора отбелязват Деня на туризма с уникална изложба от Филипополис

В Стара Загора отбелязват Деня на туризма с уникална изложба от Филипополис

На 27-и септември се чества като Световен ден на туризма от 1980 г., обявен е за такъв от Световната туристическа организация към ООН.

Целта на инициативата е да се привлече вниманието на международната общественост към значението на туризма и неговата роля за развитието на социалната, културната, икономическата и политическата сфери на обществения живот.

Тази година Денят е под мотото “Туризмът за приобщаващ растеж“. В Стара Загора го отбелязват с уникална изложба.

“Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол“. Това са 25 фотографии, информационни табла, които показват великолепието на мозайките в базиликата.

Темата коментира Радост Иванова, изпълнителен директор на организацията “Тракийски туристически район“.

“В началото на тази година Епископската базилика на Филипополис беше открита за посещение. Базиликата е била използвана в античността от IV до VI век.

Може би значение за това Филипополис да има толкова голяма и красива базилика има император Константин, който премества столицата на империята от Рим в Константинопол. Така тогавашният Филипополис се озовава много близо до столицата.

В града започват да се строят много и красиви църкви. Има много неща, които знаем за Епископската базилика и много, които незнаем. Може би по-интересните факти за нея са това, че тя е огромна и много красива. Има подове и мозайки на две нива, на които общата площ е над 2000 метра.

Голяма част от запазените мозайки могат да се видят в сградата, която е изградена и отворена за посещения.

Посетителите биха могли да се изобразят на десетките изображения на птици, които са символ на Райската градина. Има и едно много прекрасно изображение на един паун, чийто ярък символизъм е безсмъртието на душата.

Източник: БНР


Дата: 27.09.2021