"Софийски солисти" на 60!

"Софийски солисти" на 60!

През 1961 г. ентусиазирани музиканти от Софийската опера решават да създадат камерен оркестър. Те са 13 и канят маестро Михаил Ангелов да ги ръководи. През годините диригенти на състава, познат ни сега като „Софийски солисти“, са били Васил Казанджиев, Емил Табаков и вече повече от 40 години – Пламен Джуров.

Във връзка с 60-годишнината и огромния принос към българското и световното музикално наследство, камерният ансамбъл „Софийски солисти“ получи тазгодишната специална награда на Празниците на изкуствата „Аполония“. Тя беше връчена по време на откриването на фестивала на 30 август в Амфитеатъра на Созопол. В концерта на ансамбъла същата вечер солистка беше цигуларката с блестяща международна кариера Лия Петрова.

Новият, празничен сезон на „Софийски солисти“ ще започне с два специални концерта в столицата:

  • на 16 септември във Военния клуб те ще си партнират с децата от Сливен, възпитаници на проекта „Музиката вместо улицата“, който е по идея на бившия концертмайстор на камерния ансамбъл Георги Калайджиев;
  • на 21 септември, в рамките на Sofia Summer Fest, на сцената в Южен парк II зад музея "Земята и хората" от 20 часа солист на "Солистите" ще бъде проф. Виктор Чучков - пианист, с когото те са в дългогодишен творчески контакт.

Източник: БНР