Двуезичен кратък филм представя богатствата на Националния музей "Земята и хората"

Двуезичен кратък филм представя богатствата на Националния музей "Земята и хората"

Защо си струва да посетите Националния музей "Земята и хората"? Това може да разберете от новия кратък филм със субтитри на английски език, представящ Музея като пространство за множество научни и културни събития – тематични изложения, изложби, концерти, образователни програми, изследователска дейност.

Отворил врати през 1987 година, Националният музей "Земята и хората" ни показва вълнуващата връзка на Човека с Природата чрез своите уникални експозиции. Най-атрактивната сред тях е "Гигантски кристали", срещани изключително рядко в природата. Тук се намира най-богатата в света колекция от гигантски кристали на кварца. Тя е в София, благодарение на сънародника ни от Бразилия Илия Делев, който "пръв в света започва да спасява уникалните природни творения – гигантските кристали, от разрушаването им при минно-добивната дейност", пояснява пред БНР Светлана Енчева, директор на Националния музей "Земята и хората".

Любителите на минерали могат да се насладят на най-богатата систематична колекция на земни минерали в Югоизточна Европа, както и на уникални минерални находки от България, сред които се открояват български ахати с богатство на форми и цветове.  

Посетителите могат да се запознаят отблизо, разбира се, и с "благорoдниците" на минералното царство – скъпоценните камъни, като наред с популярните диамант, сапфир, рубин, смарагд, аквамарин, тюркоаз са изложени и по-малко известните танзанит, хиденит, кордиерит.

Филмът накратко представя и историята на сградата на музея, датираща от края на XIX-и и началото на XX-и век, днес паметник на културата, част от комплекса "Софийски арсенал" и представител на индустриалното архитектурно наследство на столицата. Преди да се превърне в музей, сградата е била оръжейна работилница и Държавна печатница.

И нещо, което едва ли посетителите могат да предположат – в основната изложбена зала на музея можем да чуем звука на тръбен орган. Той се строи от българския майстор и музикант Росен Драганов. 

Също концерти тук изнасят най-големите български симфонични оркестри, хорови състави и бележити солови изпълнители.

Всяка година на 19 юни се празнува Денят на дарителя, когато се открива експозиция с нови дарения. Сред дарителите е и Българският антарктически институт с образци от далечна Антарктида. 

Сред най-очакваните гости на Музея са децата, като тук те могат да навлязат в света на геологията и минералогията чрез игра. Промиват злато, изучават минералите под микроскоп, правят ‎истински научни експерименти, слушат разкази за скъпоценни камъни.

Изработването на новия промо филм на Националния музей "Земята и хората" е по проект по Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти на Национален фонд "Култура".

"Визитката" може да бъде гледана във всички онлайн канали на Националния музей "Земята и хората".

Друг проект, отново реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура", е Виртуална разходка с интерактивни тагове. Тя дава възможност на хора от цял свят да разгледат отдалеч залите на музея.

Източник: БНР
Дата: 18.01.2024