Австрийският диригент Саша Гьотцел и младият клавирен виртуоз Томоки Саката гостуват в София с романтична програма

Австрийският диригент Саша Гьотцел и младият клавирен виртуоз Томоки Саката гостуват в София с романтична програма

Японският пианист спечели 4-та награда на конкурса "Кралица Елизабет" (2021). През 2016 г., с единодушно гласуване , той спечели първа награда, заедно с шест специални награди на международния конкурс за пиано "Ференц Лист" в Будапеща.

Ученик на Паул Бадура-Шкода, Дмитрий Башкиров и Тамаш Вашари, той гради репутация на "младежко изобилие от таланти", което създава "собствено интуитивно вълнение". Томоки Саката свири в най-престижните зали в Европа, Азия, САЩ и Африка, и очаква с нетърпение първата си среща с българската публика, на която ще представи един от най-обичаните концерти за пиано - №2 от Ференц Лист. В програмата ще звучат и увертюрата "Римски карнавал" от Берлиоз, Прелюд към драмата "Белязаните" от Франц Шрекер и „Морето“ от Клод Дебюси. 

Австрийският диригент Саша Гьотцел отдавна си е извоювал забележителна репутация както на главен ръководител, така и на предпочитан гост-диригент. Той е роден през 1970 г. във Виена, петгодишен получава първите си уроци по музика от своя баща, който му преподава  цигулка, а на 11 започва да учи дирижиране при проф. Рихард Остерайхер. Вдъхновен от изкуството на Зубин Мета, Марис Янсонс и Сейжи Озава, Гьотцел става ученик на Озава, който го кани на фестивала в Тенгълууд. След това учи и в академията "Сибелиус", в класа на Йорма Панула. На 24 години започва да ръководи Австрийско-корейската филхармония във Виена, а след 2009 застава начело на истанбулската филхармония "Борусан". Като артистичен директор и главен диригент на оркестъра, той го издига до ново, още по-високо художествено ниво и му спечелва международно признание с участията на Залцбургския музикален фестивал (2010), "Би Би Си промс" (2014), фестивала на изкуствата в Хонг Конг и европейските концертни турнета в "Музикферайн" и "Концертхаус" - Виена, "Концертгебау" - Амстердам, театър "Шанз-Елизе" - Париж.

Източник: БТА


Дата: 24.10.2022