Теодора Генчовска: С премиера водим една официална политика по линия на Република Северна Македония

Теодора Генчовска: С премиера водим една официална политика по линия на Република Северна Македония

Поводът е информация след закритото заседание на Народното събрание в петък, в която министър Генчовска е цитирана, че България води две политики по линия на РСМ.

Много интересно как излиза информация от закрито заседание, коментира Теодора Генчовска. Тя посочи, че България не води две политики по линия на РСМ, защото по Конституция външната политика се осъществява от Министерския съвет, а министър-председателят води общата политика, където всяко едно министерство има конкретен ресор. 

С премиера нямаме разнобой, ние водим една политика, заяви Генчовска. Факт е, че на по-ниски нива, говоря на ниво външно министерство – това са ресорен заместник-министър и професионалистите, които се занимават с темата, както и външнополитическите съветници на премиера, работят по различни текстове, но до този момент външно министерство не излиза от рамковата позиция по никакъв начин, заяви Генчовска. На въпрос дали съветниците на премиера излизат от рамковата позиция, тя отговори утвърдително: „Точно така“. В отговор на въпрос, тя потвърди, че някой върви в посока сваляне на ветото, без получаване на необходимите гаранции за правата на българите и че договорът ще бъде спазен, като уточни, че "това е външнополитическият екип на премиера, но не и премиерът".

Относно евакуираните български моряци от кораба „Царевна“, които бяха блокирани в Мариупол, външният министър каза, че много скоро ще си бъдат вкъщи. 

Източник: БТА


Дата: 18.04.2022